Pál
  • HUF: 361.03
  • USD: 1.13
  • -2 °C
  • 5 °C

Hirdetés (X)

Gazdaság

Az évtized végére Közép-Európa lesz Európa gyárközpontja

Rengeteg gyártókapacitás költözhet át Ázsiából régiónkba. Van azonban néhány kockázati tényező

Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Jens Meyer, file

 

Ázsiából Közép-Európába helyezik át 2030-ig a termelés egy részét a nemzetközi vállalatok – áll a Lengyel Gazdasági Intézet (PIE) legfrissebb jelentésében. A PEL szerint Lengyelország rengeteget profitálhat a termelés Ázsiából Európa szívébe történő áthelyezésével, főleg azért, mert a lengyel importtermékek hatodánál az EU-n kívüli kereslet határozza meg az árversenyt.

 

A jelentés egyébként rendkívül beszédes címet kapott: “Az EU stratégiai autonómiája: a termelés áthelyezésének lehetősége, az importfüggőség és Lengyelország kitörési pontjai”.

 

A jelentésben bemutatott felmérés szerint a megkérdezett vállalati vezetők kétharmada (67,5 százaléka) szerint 2030-ra Közép-Európa lesz Európa “gyárközpontja” köszönhetően az Ázsiából átköltöző termelési kapacitásoknak.

 

A válaszadók 98 százaléka ugyanakkor azt is leszögezte, hogy Lengyelország számára az egészségügyi berendezések és gyógyszerek gyártásának áthelyezése lenne a legfontosabb, 65 százalékuk az akkumulátorgyárak betelepülésére látják a legtöbb reális esélyt. A válaszadók egyharmada szerint a számítógépes IT-technológia és a távközlés lesz az irányadó ágazat.

 

A felmérés arra is rákérdezett, miben látják Közép-Európa legfőbb gyengeségeit. A legtöbben azt a választ adták, hogy “a Kínától független erőforrások hiánya” a legnagyobb hátráltató tényező. Sokan jelölték meg válaszként a túl szigorú, versenyképességet visszafogó környezet- és klímavédelmi normákat, illetve az instabil adókörnyezetet.

 

RMX.news

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket