Eszter, Eliza
  • HUF: 382.50
  • USD: 1.07
  • 14 °C
  • 27 °C

Hirdetés (X)

Gazdaság

Szeptemberben gyorsult az eurozóna inflációja

De még így is elmarad a szlovákiai drágulástól

Nyitókép forrása: klimkin képe a Pixabay -en.

 

Szeptemberben gyorsult az infláció az Eurozónában, és így 13 éve nem látott magasságokba emelkedett. A pénz elértéktelenedésének  elsőszámú hajtómotorjai az energiaárak.

 

A infláció mértéke a 2020-as és a 2021-es szeptemberi hónap viszonylatában 3,4 százalék, augusztusban az évközi infláció még csak 3 százalékon állt, a szakértők pedig csak 3,3 százalékkal számoltak.

 

Ez egyben azt is jelenti, hogy jóval az Európai Központi Bank által erőltetett két százalékpontos inflációs cél felett járunk.

 

2008 szeptembere óta nem diktált ilyen tempót a drágulás.

 

Az inflációt gerjesztő erők közül a legerősebbek jelenleg az energiaárak, amelyek szeptemberben 17,4 százalékkal emelkedtek az augusztusi 15,4 százalékos évközi adat után. A nem energetikai ipari szolgáltatások és termékek drágulása 2,1 százalékos, az élelmiszer, alkohol és dohánytermékek ára pedig 2,1 százalékkal lett drágább (augusztusban érték el a 2 százalékot).

 

A dolog érdekessége, hogy az Eurostat jelenleg még hiányos országlistáján a legnagyobb inflációval az Eurozónán belül Észtország (6,4 százalék), Litvánia (6,3) százalék és Szlovákia (6,3 százalék) rendelkezik. Szlovákia esetében egyik hónapról a másikra 1,8 százalékkal emelkedtek az árak.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket