Nyitókép forrása: klimkin képe a Pixabay -en.

 

Szeptemberben gyorsult az infláció az Eurozónában, és így 13 éve nem látott magasságokba emelkedett. A pénz elértéktelenedésének  elsőszámú hajtómotorjai az energiaárak.

 

A infláció mértéke a 2020-as és a 2021-es szeptemberi hónap viszonylatában 3,4 százalék, augusztusban az évközi infláció még csak 3 százalékon állt, a szakértők pedig csak 3,3 százalékkal számoltak.

 

Ez egyben azt is jelenti, hogy jóval az Európai Központi Bank által erőltetett két százalékpontos inflációs cél felett járunk.

 

 hirdetes_300x300  

2008 szeptembere óta nem diktált ilyen tempót a drágulás.

 

Az inflációt gerjesztő erők közül a legerősebbek jelenleg az energiaárak, amelyek szeptemberben 17,4 százalékkal emelkedtek az augusztusi 15,4 százalékos évközi adat után. A nem energetikai ipari szolgáltatások és termékek drágulása 2,1 százalékos, az élelmiszer, alkohol és dohánytermékek ára pedig 2,1 százalékkal lett drágább (augusztusban érték el a 2 százalékot).

 

A dolog érdekessége, hogy az Eurostat jelenleg még hiányos országlistáján a legnagyobb inflációval az Eurozónán belül Észtország (6,4 százalék), Litvánia (6,3) százalék és Szlovákia (6,3 százalék) rendelkezik. Szlovákia esetében egyik hónapról a másikra 1,8 százalékkal emelkedtek az árak.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!