Nyitókép: Adobe Stock

 

A Szociális Biztosító felhívja a várandós kismamák figyelmét a terhességi juttatás kérelmezésére, amit visszamenőleg három évre is lehet kérni – tájékoztatott Zuzana Dvoráková, a Szociális Biztosító szóvivője.

 

A Szociális Biztosító számítása szerint idén májustól szeptemberig havonta mintegy 19 ezer kismamának fizették ki a terhességi juttatást. A biztosító egyúttal azt is észrevette, hogy több édesanya vette fel az anyasági támogatást, mint a terhességi juttatást. Ugyanabban az időszakban, azaz májustól szeptemberig az anyasági támogatást átlagosan 26 500 édesanya vette fel.

 

 hirdetes_300x300  

A szóvivő szerint ennek az lehet az oka, hogy sok jövendőbeli anyuka nem tud az új terhességi juttatásról, és eddig még nem igényelték a szükséges kérvény benyújtásával. A Szociális Biztosító ezért az elkövetkezendő napokban információs levélben fogja tudatni az édesanyákkal, hogy még mindig van lehetőségük a terhességi juttatás kérvényezésére.

 

A terhességi juttatást három évre visszamenőleg is lehet kérni, amennyiben a szülésre, illetve a terhesség végére 2021. március 31-e után került sor.

 

A biztosító felhívta a figyelmet arra, hogy a terhességi juttatást azok a kismamák igényelhetik, akik a terhességük 13. hetének kezdetén járnak, rendelkeznek betegbiztosítással (nemocenské poistenie), illetve ettől a naptól kezdődik a betegbiztosítás lejárta utáni védelmi időszakuk. A másik kategóriába azok a jövendőbeli anyukák tartoznak, akiknek ettől a naptól kezdve a gyermekgondozási szabadságuk merítése vagy a gyermekgondozási segély felvétele miatt megszűnik a kötelező betegbiztosításuk.

 

A további feltételek közé tartozik a 270 napnyi egészségbiztosítás a terhesség 13. hete előtti utolsó két évben. Az önálló kereső tevékenységet folytató személyek (SZČO) és a betegbiztosítást önkéntesen fizető személyek esetében fontos a biztosítási összeg pontosan és időben történő befizetése (a tartozás nem lehet öt eurónál több).

 

A terhességi juttatás felvétele mellett továbbra is lehet dolgozni. A juttatást a terhesség végéig fizetik ki. Idén a kismamák terhességi juttatása havi 215,15 és 333,90 euró között mozog.

 

A kérvényt a nőgyógyász igazolja. Ezután a kérvényt vagy személyesen kell bevinni, vagy elektronikusa kell beküldeni a Szociális Biztosítóba. A szülés után tájékoztatni kell a biztosítót a terhesség befejezéséről.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!