Nyitókép: pxhere.com

 

A Black Friday a vásárlás mániások ünnepe. Ilyenkor az üzletesek feltűnő árengedményekkel kedveskednek vásárlóiknak, egyben el is indítják a karácsonyi szezont. Idén november 27-re esik feketepéntek. Ezzel kapcsolatban a SME megszólított több szlovákiai e-shopot is, akik azonban már most előrevetítik, hogy az előző évekhez képest gyengébb lehet majd a kínálat.

 

„Az idei karácsonyi szezon nem is annyira az árengedményekről, mint az áruk elérhetőségéről szól majd”

 

magyarázta Daniela Chovancová, az Alza szóvivője. Elmondása szerint ennek oka a chiphiány, az Ázsiából való szállítási problémák, valamint a megszakadt ellátási lánc, ami egyes termékek kiesését okozza.

 

Épp ezért idén a kereskedők nem javasolják, hogy az utolsó pillanatra hagyjuk a bevásárlást.

 hirdetes_300x300  

 

„Előfordulhat, hogy egyes termékekből csak minimális mennyiségünk lesz raktáron, így a vevő gyorsasága lesz a döntő”

 

állította a Sme-nek Sabina Boudová, a Datart menedzsere.

 

Mi a gond?

 

A Black Friday az USA-ból gyűrűzött be hozzánk, célja a készletkisöprés, hogy karácsony előtt új áruval tölthessék fel a raktárakat, miközben a megszokottnál magasabb árengedményeket adnak az eladók.

 

Idén azonban nem az árengedményeken lesz a hangsúly, mivel most az eladók nem bánják, ha tele a raktáruk. Épp ellenkezőleg. Jelenleg gondot okoz megtölteni a polcokat, mivel a megrendelt áruik kése, vagy egyáltalán nem érkeznek meg a termelési és szállítási gondok miatt.

 

A Mall.sk idei taktikája szerint már korábban megkezdte a Black Friday akciót, melyet 8 hétig tart fenn – nyilván szeretné elérni, hogy ne egyszerre rohamozzák meg a megrendelésekkel, így talán teljesíteni is tudja azokat…

 

Pavla Hobíková, a Mall szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy idén valószínűleg nehezebb lesz hozzájutni a 600 euró alatti notebook-okhoz, számítógépes alkatrészekhez, kiegészítőkhöz, mint például a nyomdákhoz. Ennek oka a már említett chiphiány, valamint Ázsia csökkent termelési kapacitása.

 

Hasonló a probléma a mobiltelefonok, grafikus kártyák, játékkonzolok, elektromos biciklik és mosogatógépek terén.

 

Az e-shopok a növekvő árak ellenére is berendelik azokat az árukat, amelyekből kezdenek kifogyni. Állításuk szerint ezzel akarják biztosítani, hogy a vásárlók időben megkapják a megrendelt árut. Ahol van rá lehetőség, ott a kereskedők inkább felhalmozzák a készleteket.

 

Azt, hogy a vásárlók is érzik, gond van, bizonyítja a Mall.sk is. A gyerekjátékok kapcsán például szeptemberben 50 százalékos évközi keresletnövekedést tapasztaltak, mivel a vásárlók attól tartanak, hogy karácsonyhoz közeledve kifogynak az áruból.

 

A Datart már most a mosogatógépek és beépíthető tűzhelyek hiányáról beszél.

 

„Egyelőre még nem beszélhetünk teljes kiesésről és a helyzetet sikerül kezelnünk, de a kínálat szűkebb mint egyébként”

 

nyilatkozta Boudová.

 

Általánosságban elmondható, hogy a fentiekben említett termékek esetében az e-shopok érkezési sorrend szerint igyekeznek kiszolgálni megrendelőiket, még ha néha a megszokottnál többet is kell rá várni.

 

Ugyanakkor érdemes odafigyelni a művi árengedményekre, mikor néhány kereskedőnek az a stratégiája, hogy a vásárlói roham előtt megemelik mesterségesen áraikat, majd az eredeti szinten kínálják az árut „árengedménnyel”.

 

sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!