Nyitókép: Freepik

 

A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) az alapanyagok árának növekedése miatt kénytelen a termékek árát 10–20 százalékkal emelni.

 

Az agrárkamara szerint az élelmiszer-drágulás Szlovákiát sem fogja elkerülni, de a további drágulást hosszabb távon a jobb állami támogatás, illetve az üzletláncok kisebb haszonkulcsa tudná mérsékelni.

 

 hirdetes_300x300  

 „Olyan korban élünk, amikor szinte minden drágul, ezért elképzelhetetlen, hogy a szlovákiai élelmiszeripar a piacon ne növelje az eladási árait. Világos jelzést szeretnénk küldeni arra vonatkozóan, hogy az egész élelmiszeripari szektorban elengedhetetlen lesz az eladási árak 10–20 százalékos emelése“

 

– jelentette ki Emil Macho, az SPPK elnöke.

 

Problémát jelent az alapanyagok árának drágulása

 

Marián Šolty, az SPPK alelnöke kihangsúlyozta, az eladási árak emelése elengedhetetlen ahhoz, hogy az élelmiszeripari cégek meg tudjanak élni.

 

 „Ha megszűnik a hazai ipar, akkor vagy nem lesz semmink, vagy csak olyan élelmiszerünk lesz, ami megmarad a többieknek, és azzal fogunk táplálkozni, amit olyan árért kell elfogadnunk, amiről nem mi fogunk dönteni“

 

– jegyezte meg Šolty.

 

Az agrárkamara megjegyzése szerint a társadalom sokkal könnyebben fogadja el az üzemanyag vagy az energia drágulását, mint az élelmiszerét. Az SPPK ugyanakkor azt is hozzátette, hogy amíg a múltban a háztartások kiadásaink 40–50 százaléka ment élelmiszerre, addig mára ez a szám 17–18 százalékra csökkent.

 

Az alapanyagok árának drágulásáról számoltak be a baromfitenyésztők, a cukorgyárak, a tej- és sütőipar, valamint a borászok. A borászok az energiaárak 30–60 százalékos növekedése miatt azzal számolnak, hogy a borok ára a közeljövőben 5–15 százalékkal fog drágulni.

 

A legtöbb bevételre a külföldi üzletláncok tesznek szert

 

A kamara elnöke arról is beszélt, hogy az üzletláncokkal szemben az élelmiszeripar mindig a rövidebbet húzza, hiszen a két nagy német tulajdonban lévő üzletlánc az elmúlt öt évben egymilliárd euróra tett szert Szlovákiában. Mindeközben az egész élelmiszeriparnak az éves bevétele 50–70 millió euró körül mozog.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!