Nyitókép: Facebook/OĽaNO

 

Azokat a családokat, ahol legalább egy dolgozó szülő van, minden egyes eltartott gyermek után 200 euróval támogatná az állam, egészen addig, amíg a gyermek el nem éri a felnőttkort – tájékoztatott vasárnap Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter a családtámogatási reformjának bemutatásakor.

 

A családi pótlék a jelenlegi havi 25,50 euróról havi 30 euróra emelkedne a gyermek 18 éves koráig, majd 18 éves kortól a főiskolai tanulmányok befejezéséig 50 euróra növekedne. Ez az intézkedés az állam 105 millió euróját venné igénybe. Ezt a támogatást minden gyermek után megkapják a szülők, tekintet nélkül arra, hogy a szülők dolgoznak-e vagy sem.

 

 hirdetes_300x300  

A pénzügyi tárca 12 euró helyett 70 euróval támogatná a gyerekek kurzusait, szakköreit és korrepetációit. Ez a rendelkezés az állam 570 millió eurójába kerülne.

 

A szakkörökre és kurzusokra vonatkozó támogatás Igor Matovič „szívügye“, ugyanis elmondása szerint több százezer olyan gyerek van, akik nem járnak semmilyen szakkörre. Ezt a juttatást szintén minden gyermek megkapná, tekintet nélkül arra, hogy a szülők dolgoznak-e vagy sem. A támogatást egy speciális kártyára vagy elektronikus számlaszámra küldenék, amit a gyerekek szakkörökre, korrepetálásokra vagy színházi belépőkre használhatnának fel.

 

A dolgozó szülők esetében a gyermekek után járó adóbónusz a jelenlegi 23–46 euróról 70 euróra emelkedne addig, amíg a gyermek be nem tölti a 18. életévét. Ez rendelkezés 269 millió eurót ölelne fel.

 

Az adóbónusz a dolgozó szülőkre vonatkozik, ami jelenleg a gyermek korától függ. Az új javaslat azonban azzal számol, hogy a szülő minden gyermek után (18 éves korig) 70 eurót meríthet. Matovič szerint a változás nemcsak magát az összeget érinti, hanem azt a feltételt is, hogy mennyit kell a szülőnek egy évben ledolgozni ahhoz, hogy igényelhesse a bónuszt.

 

A negyedik rendelkezés az ún. rekreációs bónuszra vonatkozik, ami a dolgozó szülők esetében egy gyermekre havi 30 euróra emelkedne a jelenlegi 6 euróról. Ez a rendelkezés 254 millió eurót venne igénybe. Az intézkedések évi 1,2 milliárd euróval terhelnék az állami költségvetést.

 

A rekreációs bónusz szintén a dolgozó szülők gyerekeire vonatkozik. Ez a típusú támogatás szintén kártyás formában valósulna meg, ami azt jelenti, hogy a pénzt célzottan kellene felhasználni, a hazai idegenforgalom támogatására.

 

Azoknál a családoknál, ahol legalább az egyik szülő dolgozik, a felsorolt intézkedések havonta 200 eurót biztosítanának egy gyermekre, míg a nem dolgozó szülők esetében 100 eurót.

 

SITA/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.