Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Dmitry Lovetsky

 

A német energiahálózati szabályozó és árszabályozó hivatal felfüggesztette az Északi Áramlat 2 engedélyeztetési eljárást. A hivatalos indok a működtető vállalat statútuma.

 

A német Bundesnetzagentur kedden bejelentette, hogy felfüggesztette az Északi Áramlat 2 gázvezeték engedélyeztetési eljárását, amely Oroszországból szállítanak közvetlenül Németországba tekintélyes mennyiségű földgázt. A problémát állítólag a fenntartó vállalat statútuma és a német jogszabályok összeférhetetlensége okozza. A sokat vitatott 11 milliárd dollárba kerülő gázvezeték építését idén fejezték be, de még nem üzemelték be.

 

A gázvezeték lényegében megkerüli a közép-kelet-európai országokat, köztük Szlovákiát is, amelyek így nem csak sokmillió eurónyi tranzitdíjtól esnek el, de kiszolgáltatottabbá válnának az orosz gázfegyverrel szemben is. A vezeték ellen hosszú ideig az USA és Ukrajna is keményen lobbizott, majd Joe Biden amerikai elnök végül zöld utat adott a vezetéknek, és az USA névleg kivonult a vitából. Ugyanakkor a vezeték befejezését követően az EU rögtön aggályokat kezdett megfogalmazni vele kapcsolatban, és elindult egy eljárás annak megvizsgálására, hogy lehet-e egyetlen vállalat kezében az egész vezeték, hogy az orosz Gazpromnak bérbe kell adnia a vezeték kapacitásait más vállalatoknak is. Az oroszok számára ez nem elfogadható megközelítés.

 

 hirdetes_300x300  

Most a német hatóságok is késleltetést jelentő döntést hoztak a Gazprom rovására. A dolognak azonban komoly ára lehet Európa számára. Az oroszok már eddig is felfelé hajtották a gázárakat azzal, hogy nem foglaltak le elegendő szállítási kapacitást a Lengyelországon és az Ukrajnán keresztül Európába vezető korridorokon. Magyarul: földgázból nincs hiány, ám szállítási kapacitásból igen. Az orosz lépés nagyban hozzájárult az európai energiaárak elszállásához, a piac ugyanis a kapacitások körüli bizonytalanságot túlkompenzálja, függetlenül attól, hogy az európai gáztározókba azért ha nem is a megszokott tempóban, de jön a földgáz.

 

Az oroszok ezzel a politikával akarják rábírni az EU-t, hogy ne halogassa az Északi Áramlat 2 tényleges beüzemelését.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.