Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter hétfőn délután mutatta be adóreformtervezetének negyedik részét, amely az egyéni vállalkozók (SZČO) és éttermi szolgáltatások adó- és járulékkötelezettségeinek új változatát vázolta fel. Röviden összefoglalva Matovič azt javasolja, hogy az átalányköltségek (paušálne výdavky) alapján könyvelő egyéni vállalkozók 29 százalékos átalányadót fizessenek, a valós költség-bevétel elszámolást alkalmazó vállalkozók terheit pedig egy 29 százalékos járulékkulcs és egy 19 százalékos jöveledemadókulcs határozná meg. Áfacsökkentés jönne a vendéglátóiparban, de feltételekkel.

 

Matovič szerint ma kétmillió munkaviszonyban lévő alkalmazott adók és járulékok formájában 16 milliárd eurót fizet be, vagyis nyolcezer euró befizetés jut egy munkásra. Ezzel szemben az ország 400 ezer egyéni vállalkozója összesen 800 millió adót és járulékot vezet el el, ami csak 2000 euró fejenként. A pénzügyminiszter szerint a rendszer emiatt nem igazságos.

 

Matovič úgy véli, hogy ha az egyéni vállalkozók is annyit fizetnének be az államkasszába, mint az alkalmazottak, akkor 2,4 milliárd euróval több lenne az állam bevétele. (Megjegyezzük, hogy az állam ma azért realizál több bevételt az alkalmazottokon, mert az EU egyik legnagyobb adó- és járulékterhét rója ki a munka értékére, cca. 50 százalékot).

 

 hirdetes_300x300  

A pénzügyminiszter szerint az igazságosabb adókivetés után a nem átalány-, hanem valós költséget számoló egyéni vállalkozók negyedével kisebb adó- és járulékterhet viselnének, mint az alkalmazottak (nem a bruttó bérből számolva, hanem a szuperbruttóból). Az átalényköltséget számoló vállalkozók 29 százalékos egyösszegű befizetési kötelezettséggel rendelkeznének.

 

Az éttermek és vendéglősök esetében az pénzügyminiszter a jelenlegi 20-ról 10 százalékra csökkentené az áfát, ugyanakkor bekerülne az adóalapba a kötelező 9 százalékos borravaló. Matovič példáján keresztül illusztrálva: 5 százalékos borravaló és 20 százalékos áfa mellett egy 100 eurós éttermi cech végösszege 126 euró lenne, de 10 százalékos áfa és 9 százalékos borravaló mellett csak 119,90 euró. Kiemelte, hogy a borravalóból befolyt összeget kötelezően szét kellene osztani az alkalmazottak között.

 

Matovič bejelentette, hogy fenti változtatásokon felül 300 eurós gasztro- és rekreációs bónuszt osztana szét a 60 év feletti beoltottak körében (pontosabban azok között, akik június 1. és december 31. között oltatták/oltatják be magukat). Az utalvány átruházható lenne, de csak egy teljesen beoltott személyre. A javaslatot a pénzügyminiszter a Koalíciós Tanács elé is beterjeszti.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!