Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Miután a kormány bejelentette, hogy pénzjutalommal kívánják motiválni a 60 év felettieket a koronavírus elleni oltás beadatására, megnőtt az első dózissal való átoltottság aránya ebben a korcsoportban – jelentette be Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján. Hozzátette: az oltási hajlandóság 395 százalékos növekedésről van szó, így a pénzjutalmat sikeres elgondolásként lehet elkönyvelni.

 

„Július elejétől a 47. hétig, amikor bejelentettük, hogy pénzjutalommal kívánjuk oltásra buzdítani az embereket, a 60 pluszosok kategóriájában öt százalékkal többen oltatták be magukat, ami öt százalékkal több, mint az ötvenesek kategóriájában“

 

– magyarázta Matovič.

 hirdetes_300x300  

 

Rögtön azután, hogy bejelentették a pénzjutalmat, az első adaggal oltottak száma először mindkét korcsoportban lecsökkent, amit Matovič a mindenkire érvényes lockdown bevezetésével magyarázott. Egy hétre rá a 60 év felettiek csoportjában az első oltási hajlandóság visszatért a lockdown előtti szintre, az 50–59 év közöttiek csoportjában azonban továbbra is csökkenést mutatott. A pénzügyminiszter szerint ebben a korosztályban a 47. héttel összehasonlítva (a lockdown bevezetésének hete) az 50. héten drasztikusan, 80 százalékkal csökkent az oltás sebessége.

 

Az 50. hétben az első dózissal való átoltottság tekintetében e két korcsoport között 395 százalékos eltérés figyelhető meg. Matovič szerint a pénzjutalom hatékonysága a harmadik vakcina kapcsán is megfigyelhető.

 

A pénzügyminiszter az októberi Focus-felméréssel hasonlította össze az adatokat. Októberben a Focus-felmérés szerint 426 842 hatvan pluszos személy fejezte ki érdeklődését a harmadik vakcina iránt. Az aktuális adatok vasárnapig (december 19.) azt mutatják, hogy ezt a számot már 90 086 személlyel sikerült megugrani. Matovič szerint hasonlóan alakul a helyzet az első adag vakcinát illetően is, a felmérésben szereplő számot eddig ugyanis 42 370 személlyel sikerült megugrani.

 

A tárcavezető kijelentette, hogy legszívesebben ezekre a kiadásokra költené a legtöbbet, jó befektetést lát benne, hiszen minél több kockázatos korosztályú személy oltatja be magát, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy az ország a jövőben elkerüli a korlátozásokat, ami az államkasszának is segít. A költségeket eddig 270 millió euróra becsülte.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!