2023-ban több mint hat százalékkal emelkedhetnek a nyugdíjak - Körkép.sk
Dóra, Dorottya
  • HUF: 388.38
  • USD: 1.08
  • -5 °C
  • 2 °C
Gazdaság

2023-ban több mint hat százalékkal emelkedhetnek a nyugdíjak

Az idei év első félévében a nyugdíjasok háztartásának áremelkedése a tavalyi évhez képest elérheti a hat százalékot.

Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

Szlovákiában jövőre több mint hat százalékkal emelkedhetnek a nyugdíjak. A nyugdíjak emelkedése ugyanis a nyugdíjinflációhoz kapcsolódik, ami az idei év első félévében rekordmagas szintet fog elérni.

 

Az elemzők becslése szerint az idei év első félévében a nyugdíjasok háztartásának áremelkedése a tavalyi évhez képest elérheti a hat százalékot.

 

SJE Nyílt nap

„A nyugdíjasok háztartásának inflációját az idei év első félévében 6,5–7 százalék körül várjuk“

 

– jelentette ki Eva Sadovská, a WOOD & Company elemzője a SITA-nak. Hozzátette: a nyugdíjasok háztartása a többi háztartáshoz hasonlóan ebben az időszakban elsősorban az élelmiszerért és a lakhatásért fog többet fizetni.

 

Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője felhívta a figyelmet arra, hogy az idei év első félévében elsősorban azoknak a tételeknek az áremelkedését jegyzik, amelyek a nyugdíjasok kiadásainak elsődleges részét képezik. Ide tartozik az élelmiszer, az energia és a lakhatás.

 

„Feltételezésünk szerint a nyugdíjinfláció valamivel magasabb lesz, mint az átlagos infláció, így az idei év első félévében 7,5 százalékos szinten mozoghat“

 

– konstatálta az ügynökség.

 

Az idei évben 1,3 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak.

 

A Szociális Biztosító 2022-es évre elkészített költségvetése azzal számol, hogy 2023-ban 4,9 százalékkal, míg 2024-ben 3,1 százalékkal fognak emelkedni a nyugdíjak. 2023-ban a nyugdíjvalorizációra szánt kiadások elérnék a 425,8 millió eurót, míg 2024-ben a 287,5 millió eurót.

 

SITA/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket