Nyitókép forrása: Photo by Maksym Diachenko on Unsplash  

 

A Fitch Ratings hitelminősítő ügynökség pénteken egy fokkal rontott Ukrajna hosszú távú besorolásán. Az Oroszország és Ukrajna közti feszültség miatt ez utóbbi kilátásait a hitelminősítő pozitívról stabilra módosította, adósbersorolását pedig továbbra is B szinten határozta meg (ez nem változott).

 

Az ügynökség szerint az Oroszországgal folytatott, nemzetközi hatásokat generáló feszült viszony hosszú ideig fennmaradhat, és nem lehet kizárni az esetleges nyílt konfliktus kirobbanását sem. Az adósbesorolás romlását okozó tényezők között szerepelt még az ukrán devizatartalékok csökkenése, az ország nehéz általános pénzügyi helyzete és a mérsékelt szintű tőkekiáramlás. Ezek együttesen okozták, hogy a legutóbbi minősítés 2021 augusztusi megjelenése óta növekvő kockázatot látnak az elmezők.

 

A romló környezet ellenére a Fitch nem látta okát a negatív kilátásra, és nem is számol a közeljövőben a stabil besorolás módosításával. A Fitch szerint Ukrajna elkerüli a nyílt konfliktus Oroszországgal.

 

 hirdetes_300x300  

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) békés megoldást sürgetett az orosz-ukrán feszültség kapcsán. Azt hangsúlyozta, hogy a két ország közötti konfliktus már most is súlyos hatással van az energiaárakra és a globális gazdasági növekedésre.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!