Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Az inflációs nyomás miatt jövőre megemelkedő nyugdíjak hatására figyelmeztet a Költségvetési Felelősség Tanácsa (RRZ), amely a közpénzek hatékony elköltése felett őrködik – valódi befolyás nélkül, persze. A nyugdíjak kapcsán írt elemzésük lényege, hogy aki inflációs kompenzációt akar adni ma a nyugdíjasoknak, az gyakorlatilag kétszer fizetne ugyanazért.

 

A logika középpontjában a szlovákiai valorizációs rendszer áll. Az állam minden évben a nyugdíjasok által leginkább preferált fogyasztói kosár drágulásának mértékében emeli a nyugdíjak nagyságát. Ez a valorizáció.

 

Ez az emelés azonban nem az előző évre vonatkozó éves átlagot veszi alapul, hanem az előző év első félévének átlagát számolja. Márpedig a 2021-es év első felében nagyságrendekkel kisebb volt a drágulás, mint a másodikban, vagy most. Az inflációs hullám ugyanis ősztől indult meg.

 

 hirdetes_300x300  

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy most a 8 százalék körüli infláció mellett 1,3 százalékos a valorizáció. Jövőre viszont, mikor az infláció az előrejelzések szerint 4,7 százalékra mérséklődik, a nyugdíjak kiigazítása rekordértékű 8,3 százalékot ér majd el.

 

Forrás: RRZ

 

Vagyis, míg idén a valorizáció nagyjából 100 millió eurós hozzájárulást követelt az államkasszától, addig jövőre ez 700 millió eurót jelent majd, (egy évvel később 2024-ben) pedig 500 milliót.

 

Az RRZ szerint ezért azok, akik a nyugdíjasok kiadásainak kompenzálására külön juttatást javasolnak anélkül, hogy figyelembe vennék a jövőre évre esedékes rekord-valorizációt, hibát követnek el.

 

Még az sem hatja meg őket, hogy a nyugdíjasok nem a legnagyobb szükség esetén, csak egy évvel később örülhetnek a plusz pénznek, mivel számításaikba beleszámolták például az oltási bónuszt is, amely szerintük 3 százalékos extravalorizációt jelent számukra.

 

Mi azért megjegyeznénk, hogy erre hivatkozni akkor lehet, ha lesarkított átlagokkal dolgozunk. Mert oltási bónusz mellett is széles néprétegek vannak, akik 100 százalékban ki vannak szolgáltatva a drágulásnak akkor is, ha van olyan réteg, akinek baját enyhítette az oltási bónusz.

 

Másik kérdés, hogy a jövő évi valorizáció mértéke és az infláció csökkenése jelenleg csak becslés, sőt az utóbbi hónapok tapasztalatai alapján inkább egy elég bizonytalan ígéret, hiszen a legkisebb eszkalálódás Ukrajnában az egekbe lökheti az energia- és üzemanyagárakat, amelyek aztán szépen beépülnek a lakhatási és élelmiszerárakba.

 

Végezetül megjegyeznénk azt, hogy az RRZ a költségvetési megfontolások általa preferált szabályai szerint levonta azt a következtetést, hogy a nyugdíjasoknál a csonka családok inkább rászorulnának a támogatásra.

 

Ezzel kapcsolatban megint érdemes kiemelni a gazdaságkutató intézetek sajátos munkamegosztását. Miközben az RRZ a költségvetés védelmében a nyugdíjasok esetleges támogatása ellen érvel, addig az INESS ugyanerre a védelemre hivatkozva a családtámogatások bővítését ellenzi minden lehetséges fórumon. Ilyen lapleosztásnál egy politikusnak mindig akad olyan szakértő a tarsolyában, akire hivatkozva elmondhatja, mit miért nem lehet megcsinálni…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.