Nyitókép forrása: Körkép.sk

 

Februárban tovább araszolt lefelé a munkanélküliség Szlovákiában, bár még mindig messze vagyunk a járvány előtti szinttől. Az állástalanok országos rátája 6,86 százalékra csökkent. Szűkült a különbség az országos és a felvidéki magyar járások összesített rátája között is, sok örömre azonban nincs okunk, két éve ilyenkor 5,05 százalék volt az országos munkanélküliség.

 

Sőt, nem csak hogy a magyarlakta járások is jobban álltak a mostani 8,59 százaléknál (2020 februárjában 6,08 százalék volt az arány), de kisebb volt hézag az országos és a felvidéki adatok között is (1 százalékpont az 1,7 százalékpont helyett).

 

Az elmúlt két évben 18 ezerrel nőtt a 16 magyarlakta járásban regisztrált állástalanok száma (45 ezerről 63 ezerre). A képet pedig tovább árnyalja, hogy közben az aktív korú lakosság száma is csökkent (több mint 6 ezer fővel).

 

 hirdetes_810x300  

A jelenlegi gazdasági körülmények között nem nehéz kitalálni, hogy a szlovákiai gazdaság 2019-es teljesítménye egy ideig még nem tér vissza, sőt az orosz-ukrán háború és az energiaválság a jelenleginél is rosszabb kilátásokat feltételeznek. A Pénzügyminisztérium ugyan nem jósol a mostaninál markánsan magasabb munkanélküliséget, de ők abból indulnak ki, hogy majd az uniós forrásokkal ellensúlyozzák a foglalkoztatási nehézségeket – ami enyhén szólva is zsákbamacska kategóriába tartozik.

 

Az országos munkanélküliség tehát most februárban 6,86 százalékra csökkent az előző havi 6,96 százalékról. A 16 magyarlakta járás, Pozsony, illetve Kassa összesített mutatója 7,17 százalék. Pozsony és Kassa nélkül még rosszabb számot kapunk (8,59 százalék). Az északi járások ezzel szemben 6,65 százalékon állnak.

 

A legrosszabb helyzetben lévő magyarlakta járások továbbra Közép- és Kelet-Szlovákiából kerültek ki: Rimaszombati, Nagyrőcei, Rozsnyói, Nagymihályi, Tőketerebesi, Losonci és Kassa vidéki járás. A legjobb helyzetben a Nyitrai és Galántai járások vannak.

 

Adatok: ÚPSVaR, forrás: Körkép.sk

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!