Nyitókép forrása: körkép.sk/KL

 

Veszélyben a globális élelmiszer-ellátás – jelentették ki a Syngenta Group elemzői a Bloomberg szerint. A szakértők szerint „komoly fenyegetésekkel szembesül az élelmezésbiztonság”, többek között az infláció, a műtrágyahiány és az ukrajnai háború együttes hatásai miatt.

 

Leszögezték, hogy a világ már a háború előtt is élelmiszerválsággal küzdött, mivel a legalapvetőbb élelmiszerek árai is megugrottak, az éhezés mértéke pedig nőni kezdett a világban. Az Ukrajna elleni orosz invázió miatt a európai export jelentősen visszaesett.

 

A helyzetet jól illusztrálja, hogy az elsősorban vetőmaggal foglalkozó Syngenta világcég ukrajnai tevékenysége bevallottan „nem nyereséges”, méghozzá azért, mert a mezőgazdasági inputokat Ukrajnában hitelből finanszírozzák, magas nemteljesítési kockázattal.

 

 hirdetes_300x300  

„Az általunk szállított áruk már nincsenek biztosítva veszteség/károkozás ellen. Tudatosan vállaltuk ezt a kockázatot, hisszük, hogy ez a helyes lépés”

 

nyilatkozta a cég.

 

A Syngenta szerint körülbelül 400 millió ember élelmezésbiztonsága függ Oroszországtól és ukrajnától együtt a globális élelmiszerellátási-láncban betöltött szerepük miatt. Mindkét ország a svájci székhelyű óriásvállalat forgalmából 2-2 százalékot képvisel.

 

Bloomberg.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!