Nyitókép forrása: Markus Winkler képe a Pixabay -en.

 

A következő két év alakulása attól függ, hogyan alakul az orosz-ukrán konfliktus. A KPMG Global Economic Outlook legfrissebb elemzése három lehetséges forgatókönyvvel számol.

 

A KPMG szlovákiai fiókvállalatának szóvivője, Katarína Koleková szerint az első forgatókönyv azzal számol, hogy a globális kőolajárak 30 százalékkal magasabban lesznek, mint az invázió (február 24.) előtti szint, az európai födgázárak pedig 50 százalékkal ugranak meg. Az élelmiszer globális drágulása 5 százalékos lesz.

 

A pesszimista forgatókönyv ellenben már 40 euróval drágább kőolajat, 100 százalékos földgázár-emelkedést jósol Európában, a globális földgázárak emelkedése pedig 50 százalékos lesz.

 

 hirdetes_810x300  

Az élelmiszerárak világszinten 10 százalékkal kerülnek majd többe, a fémek 23 százalékkal. Szinte mindenhol emelkedik majd a befektetések kockázati felára, ahogy nőni fognak az európai országok állami kiadásai is.

 

A pozitív forgatókönyv szerint az orosz-ukrán háború hamarosan lezárul, emiatt a kőolaj ára a februári szintre esik vissza, és helyreállnak a gazdasági és termelési, valamint kereskedelmi kapcsolatok.

 

„A fegyveres konfliktusnak messzemenő negatív következményei vannak minden nemzetre nézve. A ellátási láncok covid után kialakult súlyos gondjai közvetlen veszélyt jelentenek a földgázellátás elégtelenségének, valamint a fém- és élelmiszerhiány kockázatával együtt. Ez pusztító hatással lehet a világ legszegényebb rétegei számára, többszörösére nőnek a kollektív ökológiai megújulásra vonatkozó hosszú távú kihívások terhei. Mindent egybevetve, az infláció és az életszínvonal világszintű válsága lesz központi téma”

 

fogalmazott.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!