Nyitókép: az új híd látványterve

 

Április 20-án 11 óra után kerül sor az Ipolyhídvéget Drégelypalánkkal összekötő új Ipoly-híd ünnepélyes alapkőletételére. A rendezvényen ünnepi beszédet mond Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere és Igor Matovič, Szlovákia miniszterelnök-helyettese és pénzügyminisztere. Ez után kerül sor az ünnepélyes alapkőletételre. Az eseményt a Körkép.sk élőben közvetíti Facebook-oldalán.

 

A hídépítés Szlovákia és Magyarország közötti határfolyó jobb és bal partján fekvő, szemközti községeket érinti. Annak ellenére, hogy ezek a falvak légvonalban csupán 1 km-re találhatók egymástól, a legközelebbi határátkelőn keresztül a túloldalra közel 20 kilométeres út vezet. 

 

A projekt elsődleges célja a közvetlen határon átnyúló összeköttetés javítása Ipolyhídvég és Drégelypalánk között. Szerkezetét tekintve a híd egynyílású, vasbeton pályalemezzel merevített, 2 főtartós acél 51,3 fesztávolságú ívhíd lesz. A hídon 3,5 tonnás súlykorlátozás lesz érvényben. Az újonnan épülő műtárgy kivitelezésével egyidőben, a beruházás második projektelemeként mind magyar, mind pedig szlovák oldalon csatlakozó út épül. A tervezett út teljes hossza magyar területen 1017 m, szlovák oldalon 170 m. 

 

 hirdetes_300x300  

A projekt teljes költségvetése közel 6,13 millió euró, ebből 5,21 millió eurót uniós támogatással az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszíroz. A 4,5 millió eurós költségvetésű híd megépítését a partnerek egyenlő arányban biztosítják, az eltérő áfakulcs figyelembevétele mellett. A szlovák oldalon a hídhoz vezető utak építésének és helyreállításának beruházási költségei közel 480 ezer eurót tesznek ki.

 

A szlovák állam 273 ezer euró társfinanszírozással járul hozzá a projekt megvalósításához. Besztercebánya megye az együttműködési megállapodás szerint Ipolyhídvég Önkormányzatának a pályázat kötelező társfinanszírozására 136 275,19 eurót biztosít, illetve folyósítja a kellő pénzösszeget a projekt előfinanszírozására.  Tekintettel arra, hogy a magyar oldalon az út építésének beruházási költségei meghaladják a projekt költségvetését, a magyar állam a tásfinanszírozási összegen túl további 466,76 millió forinttal támogatja a beruházás megvalósítását. 

 

A híd ünnepélyes alapkőletételére 2022. április 20-án kerül sor a magyar oldalon Dégelypalánk közelében az Ipoly-parton.

 

Körkép.sk/Középső Ipoly-mente Fejlesztési Ügynökség

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.