Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Az orosz gáz európai szállításai kapcsán igen feszült nemzetközi helyzet alakult ki, ám a szituáció nem kritikus Szlovákia számára – jelentette ki szerdán Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter. Mint mondta, a mai napon 60 millió köbméter gáz érkezett Szlovákiába Ukrajnán és Csehországon keresztül, ebből 14 millió marad az ország területén fogyasztásra és tárolása, a többi továbbhalad a tranzit keretében.

 

Sulík kiemelte, hogy a legközelebbi fizetési határidő az orosz gázért május 20-án esedékes, ami magyarul annyit jelent, hogy eddig az időpontig kell Szlovákiának eldöntenie, hajlandó-e a Gazprombankon keresztül fizetni az orosz gázért, vagy megkockáztatja a szállítások leállítását. Sulík szerint az időtáv miatt „nem fenyeget a gázszállítások azonnali leállása”.

 

„A lényeg, hogy a szlovák fél, konkrétan az SPP, minden kötelezettségének eleget tett és az orosz fél minden rendezett kötelezettségét elismeri”

 

mondta. A sajtótájékoztatóból kiderült, hogy a Gazprombankon keresztüli fizetés kapcsán még nincs konkrét szlovák álláspont, Sulík „megvárná, mit lép a többi uniós tagállam”.

 hirdetes_300x300  

 

A gazdasági miniszter szerint Szlovákia valószínűleg az EU által célként kitűzött 2027-es dátumnál korábban képes lesz leválni az orosz gázról, de Sulík kielemelte: nem az orosz gázról való teljes leválás a cél, hanem a szállítások diverzifikációja. 

 

Egyébként a teljes leválás és a teljes diverzifikáció kifejezések közötti különbséget előszeretettel mossák össze a politikusok (a lengyeleknél nagyon gyakori), hogy végletesség benyomását keltsék. A diverzifikáció azonban egy olyan megoldás, amely több beszállítóval számol, úgy, hogy egyiktől se függjön a gazdaság túl nagy mértékben.

 

Richard Prokypčák, a Szlovák Gázművek (SPP) igazgatója a sajtónak elmondta, hogy a cég minden eshetőségre felkészül, például már megrendelt egy újabb LNG-szállítmányt, ami tankerhajóval érkezik majd Európába május 1-jén, a horvátországi Krk terminálnál fog dokkolni. Tárgyalások folynak az amerikai és északi-tengeri LNG vásárlásáról is.

 

Sulík szerint a háztartások számára a következő hónapokban biztosítva van a földgáz, a kérdés az, hogy a körülmények miatt milyen lesz a földgáz évi hatóságilag nyomott ára. Az emelkedés ugyanis borítékolható. Ezért Sulík felvetette annak lehetőségét, hogy teljesen áfamentesítenék az földgáz árát. 

 

Másrészről, míg a háztartások ellátása biztosítva van, azt Sulíkék is elismerték, hogy a vállalatok ellátottsága már nem ennyire egyértelmű. Ha az oroszok elzárnák a gázt, sok vállalat működésképtelenné válna (például a földgáz segítségével műtrágyát előállító Duslo), elbocsátásokat és gazdasági hanyatlást vonna maga után.

 

Teraz.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!