Nyitókép: SJE

 

„Aki akarja, megtalálja az utat! Akiben alázat és akarat van, az sikerre viheti.”

 

Morvai János erős alapokkal indult, hiszen a hidaskürti magán kereskedelmi akadémiáról egyenes út vezetetett számára a gazdaságtudományok felé. Ahogy visszagondol a Selye János Egyetemen eltöltött éveire, előkerülnek a szakkollégiumi emlékek, felsejlenek a hazai és magyarországi professzorok tanításai. Mára az ARRIVA közlekedésfejlesztési csoport tenderekért és felvásárlásokért felelős igazgatója lett. 5 év egyetem és 12 év szakmai tapasztalat távlatából János úgy tartja: megfelelő szorgalom mellett az alapokat meg tudja adni az egyetem, a munkaerőpiacon azonban a szakmai alázat, az akarat és kitartás fog számítani.

 

 hirdetes_300x300  

Miért is választotta János a komáromi egyetemet? A minőség adott volt, Zsigárdról nem kellett sokat utaznia, mindamellett a kollégiumi lakhatás is efelé húzta őt. János aktív szerepet töltött be az egyetem hallgatói önkormányzatában, a Harsányi János Szakkollégiumban is minden téren kivette a részét a munkafolyamatokból. Vajon mi mindent adott a budapesti mintára létrehozott szakkollégium akkoriban?

 

„Még többet tanultunk

 

mondja nevetve.

 

Továbbképzésekre jártunk, meghívott közgazdászok és pszichológusok adtak elő, külön feladatokat és beadandókat készítettünk. Már akkoriban is sok tapasztalatot szereztünk a konferencia-szervezések, a szponzori támogatások felkutatása, valamint a folyamatos kapcsolatépítés révén. Néhány akkor szerzett ismerőssel a mai napig együtt dolgozom különféle projekteken.”

 

A szakkollégiumi munkának köszönhetően például az Európai Parlamentben töltötte szakmai gyakorlatát.

 

A 35 éves közgazdász, Morvai János meggyőződése, hogy az egyetemi diploma nem előfeltétele a magas szintű szakmaiságnak, nem attól lesz valaki jó menedzser vagy vezető, viszont egy egyetemi végzettség sokat segíthet ennek elérésében.

 

„Aki akarja, megtalálja az utat! Mészáros Alajos képviselő úr támogatta az egyik rendezvényünket, bíztatott, hogy keressük őt a jövőben is. Pár hónappal később az egyetemen kötelező szakmai gyakorlatot kellett teljesíteni, így kapcsolatba léptem a képviselő úrral annak reményében, hogy ezt az EP-ben teljesíthetem. Ha nincs a plusz munka, nincs meg a kapcsolat. Egyúttal elmondhatom magamról, hogy a diplomamunkámat az EP könyvtárában írhattam.”

 

A Brüsszelben töltött egy hónap sokat lendített a nyelvtudásán, az erre vonatkozó fókuszt pedig kiemelten fontosnak tartja.

 

A szakmai angolom például jobb is, mint az általános.”

 

A 35 éves közgazdász meggyőződése, hogy az egyetemi diploma nem előfeltétele a magas szintű szakmaiságnak, nem attól lesz valaki jó menedzser vagy vezető, viszont egy egyetemi végzettség sokat segíthet ennek elérésében.

 

„Rengeteg fiatallal dolgoztam együtt az elmúlt években és nem mindegyikük jön egyetemről. Amikor valaki belép egy munkakörbe, a szakmai alázat, az akarat és a kitartás fog számítani elsősorban.” Teljesen más nézőpontba kerülnek a dolgok ahhoz viszonyítva, mint amikor a fiatalok középiskola után kerülnek ki a munkaerőpiacra. „Máshogy értékeled a világ problémáit az alaposabb megértés révén, ezáltal a megoldásaid is sokkal színesebbek lesznek. Az egyetemen tanult egyszerűsített minták komplex alkalmazásához viszont idő és tapasztalat szükséges, és ez így is van rendjén.”

 

A diplomaszerzést követően János rögtön aktív munkakeresésbe kezdett.

 

„A közgazdaság területén is nagyon sok szakirány és tevékenységi kör létezik, valószínűleg nem mindegyik áll közel hozzád. Ha leszűkíted a kört, a következő lépés, hogy minden életrajzot az adott munkakörre kell szabni. Nincs olyan, hogy általános életrajz. Annyi időt kell rászánni minden egyes bemutatkozó anyagra, amennyi szükséges, csak így kerülhetsz közelebb a célodhoz.” Amiben ő a problémát látja, hogy az egyetemisták túlnyomó többsége sajnos nem tudja, mihez is akar kezdeni a diploma kézhezvételét követően. „Ha nem tudod, mi a célod, mit szeretnél egy vállalattól, ne várd el, hogy veled akarjanak dolgozni.”

 

Friss diplomásként 27 jelentkező között János is megpályázta az ARRIVA közlekedésfejlesztő vállalat stratégiai elemző pozícióját, az önéletrajzok alapján pedig rajta kívül még két pályázót választottak ki.

 

 

„Ha sikeresen eljutottál az interjúig, készülj fel alaposan! Sok előnyöd származhat abból, ha kideríted, kivel fogsz beszélni, és hogy milyen jellegű kérdésekre, feladatokra számíthatsz. Az én interjúztatóm – aki azóta is a közvetlen felettesem – tanácsadói háttérrel rendelkezett, ehhez mérten kezdtem el a felkészülést. Minden bemutatkozó anyagomat kinyomtattam és egy sanonba helyeztem, ezzel a kezemben érkeztem a beszélgetésre. A kézfogást követően ez kicsúszott a kezemből, vagy 2 percig szedegettem és rendszereztem újra. Tehát így is adódnak váratlan szituációk, amire nem lehet felkészülni.”

 

Az interjú végül sikeres volt, és egy harmadik – inkább már csak formai – beszélgetés után megkapta az állást.

 

János az ARRIVA ranglétráján

 

Az ARRIVA csoport 2008-tól van jelen a szlovák közlekedési piacon, és manapság a legnagyobb piaci részesedéssel büszkélkedő cégcsoport a szegmensben. Alkalmazottainak száma csaknem 2.500, és több, mint 1.500 autóbuszt üzemeltet. A vállalat egyik középvezetőjeként János tender-menedzsmenttel, üzletfejlesztéssel, piackutatással, valamint elemzések készítésével foglalkozik.

 

„Az első nagyobb feladatom egy szegmens-elemzési rendszer kidolgozása volt, amely alapján a vállalat felsővezetői azonnali döntéseket tudnak hozni. Plusz követhetővé váltak az egyes járataink profitabilitásai olyan mélységben, amire addig nem volt lehetőség. A több hónapos csapatmunkával kidolgozott átfogó rendszert még az ARRIVA összeurópai versenyén is díjazták. Annak idején ez komoly eredménynek számított.” Az elmúlt 12 évben János több pozícióban is kipróbálhatta magát. „Voltam vállalatfejlesztési elemző, mely minden szempontból más volt a korábbi feladataimhoz képest. Különféle projekteken dolgoztunk, más-más munkacsoportokkal, itt már az ismétlődő rutinfeladatokból kevesebb volt, kihívásból és megoldandó problémából viszont annál több. Menedzseri pozícióba lépve a hatásköröm bővült. Jelenlegi pozíciómban pedig elsősorban projektcsapatokkal dolgozom.” János úgy véli, mindig van hova fejlődni. „Minél jobban beleásod magad egy adott problematikába, annál inkább kikristályosodik, mennyi mindent nem tudsz még.”

 

 

Ezen felbuzdulva döntött úgy két évvel ezelőtt, hogy újra beül az iskolapadba. Munkája mellett a Selye János Egyetemen végzi doktori tanulmányait.

 

Mit üzen János a leendő hallgatóknak?

 

„Az egyetem egy erős alapot biztosít, az ottani környezet formál csak igazán. A tanár személye nagy hangsúlyt kap, oktat, segít és korrigál, ha szükséges. Értékeljétek, hogy térítésmentesen tanulhattok, kiemelten igaz ez a nyelvekre, ami nélkülözhetetlen a szakmai fejlődéshez. Legyetek nyitottak, alázatosak és kitartóak! Figyeljetek, de legyetek egyben kritikusak is!”

 

Ha Te is szeretnéd a sikeres közgazdászok táborát erősíteni, tedd meg az első lépést! Jelentkezz a Selye János Egyetem Gazdaságtudományi és Informatikai Karára ITT június 30-ig!

 

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.