A pékek a termelés leállításától félnek. Ha az állam elegendő kenyeret akar biztosítani, azonnal cselekednie kell - Körkép.sk
Dóra, Dorottya
  • HUF: 388.38
  • USD: 1.08
  • -5 °C
  • 2 °C
Gazdaság

A pékek a termelés leállításától félnek. Ha az állam elegendő kenyeret akar biztosítani, azonnal cselekednie kell

A Pékek, Cukrászok és Tésztakészítők Szlovákiai Szövetsége megfelelő mennyiségű gáz szükségességére figyelmeztetett.

Nyitókép: Getty Images

 

A Pékek, Cukrászok és Tésztakészítők Szlovákiai Szövetsége megfelelő mennyiségű gáz szükségességére hívta fel a figyelmet. A pékségek csaknem 100 százaléka rá van szorulva a gázra ahhoz, hogy hőt tudjon termelni a pékáruk és tésztatermékek előállításához. A szövetség egyúttal arra is emlékeztetett, hogy Szlovákia az Európai Unió második legelgázosítottabb országa.

 

Ezért a szövetség szerint az államnak elegendő gázt kell biztosítania, vagy jelentősen támogatnia kell az élelmiszeripar más energiaforrásra való átállását – tájékoztatott sajtóközleményében Milan Lapšanský, a pékszakszervezet igazgatótanácsának elnöke.

 

 „Az állam egyik stratégiai prioritásának kell, hogy legyen az elegendő élelmiszer előállításának biztosítása, különösen a háború idején. A gázellátásról szóló vitában ezért alapvető fontosságú lenne megszólítani az élelmiszeripar képviselőt, illetve foglalkozni azok észrevételeivel.

SJE Nyílt nap

 

Az államnak két módja van a zökkenőmentes élelmiszertermelés elérésére a válság idején is. Vagy elegendő gázt biztosít, vagy gyorsan és jelentősen támogatja a szlovák élelmiszeripar átállását más energiaforrásokra. Amennyiben így dönt, akár RePowerEU projekten keresztüli támogatással, akár állami támogatással, azt a lehető leghamarabb meg kell tennie. A technológiacsere szempontjából ugyanis több évvel kell számolni“

 

– konstatálta Lapšanský.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket