Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Szlovákia júniustól képes lesz az oroszországi gázszállítás 65 százalékának nélkülözésére. Július 10-ig egész télre lesz elegendő gázunk lesz, a stabil ellátás pedig 2023 végéig biztosított – mondta Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter pénteki sajtótájékoztatóján.

 

Sulík továbbá arról is beszámolt, hogy a Szlovák Gázművek (SPP) gázszállítási szerződést kötött Norvégiával a jövő év végéig. A norvég gáz a hazai fogyasztás 32 százalékát fogja fedezni. A gáz pedig csővezetéken érkezik Szlovákiába.

 

A gazdasági miniszter szerint a cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításával kapcsolatban is kötöttek szerződést.

 hirdetes_300x300  

 

„Biztosítottuk a hortvátországi töltést, amire fokoztatosan Olaszországban, Belgiumban és Angliában is sor kerül. Havi két hajó megtöltésére van lehetőség, ami további 34 százalékot jelent. Emellett orosz gázt is veszünk, és maximális napi mennyiséggel töltjük fel a gáztároló tartályokat“

 

– jelentette ki Sulík, hozzátéve, az új árak nem drágábbak annál, mint amit az orosz Gazprom határozott meg.

 

Mindez azt jelenti, hogy a norvég gáz és a cseppfolyósított földgáz fogja biztosítani a fogyasztás mintegy 65 százalékát.

 

„Ez a maximum, amit most el tudtunk érni. További lehetőségeken is dolgozunk, de ezek egyre nehezebbek és igényesebbek“

 

– konstatálta Sulík.

 

Jelenleg a fogyasztásnál lényegesen több gáz áramlik Szlovákiába, de a tárca igyekszik gyorsan feltölteni a tartályokat. Normális körülmények között az SPP naponta valamivel több mint négymillió köbméter gázt juttatna a tárolóba, jelenleg ez hatmillió, júniusban pedig több mint napi kilencmillió köbméter gáz tárolásával számolnak.

 

 „Ha ez így megy tovább, akkor az SPP-nek július 10-én a tárolóiban lesz az összes gáz, amire Szlovákiának szüksége lesz az idei téli időszakra“

 

– tette hozzá Sulík.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.