Nyitókép: MTI

 

A járványidőszak lecsengése után a vállalkozók többsége lassan visszatér a régi kerékvágásba. Az ukrajnai háború miatt azonban új kihívásoknak vannak kitéve. A háború negatív hatásait ráadásul a szlovákiai vállalkozók 85 százaléka érezte meg, derült ki a Datank ügynökség ČSOB számára áprilisban készült, 300 cégre és vállalkozásra kiterjedő reprezentatív felméréséből.

 

A válaszadók 15 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a háború semmilyen hatással nem volt a vállalkozására. 50 százalék pedig közepes vagy komoly hatásként élte meg a háborút saját vállalkozására.

 

A felmért ágazatok közül egyértelműen a legrosszabb helyzetben a fuvarozás és raktározás áll. Őket a mezőgazdasági ágazatban, erdészetben, halászatban tevékenyketők követik, illetve a szállásadók és étkeztetési szolgáltatással foglalkozók.

 hirdetes_300x300  

 

A másik oldalon tevékenységük jellegéből adódóan a legkevésbé az informatikai és kommunikációs vállalkozások érezték meg a háború negatív hatásait.

 

A szlovákiai vállalkozókat ugyanakkor már régóta, a járvány következtében pedig különösen érinti a munkaerőhiány. Ennek megoldása érdekében legtöbbször a fizetésemelést említették, vagy az alkalmazottak átképzését. Gyakori megoldásként jelentkezik az Ukrajnából érkező munkaerő foglalkoztatása.

 

A háborús konfliktus negatív hatásai ellenére a vállalkozók némileg optimistábbak mint 2021 őszén voltak. A várakozási index a legutóbbi, októberi méréshez képest 9 ponttal emelkedett, és a +100 -100 közti skálán jelenleg 2,1 ponton áll. Ez óvatos javulást jelent, viszont továbbra is jelen van a jövővel kapcsolatos félelem.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.