Nyitókép forrása: pixabay

 

Az uniós intézmények szerdán megállapodást írtak alá az uniós szintű, legkisebb törvényes fizetés nagyságáról, a „megfelelő és méltányos” minimálbérről. Az intézkedés magába foglalja a szakszervezetek és munkáltatók közötti bértárgyalások szükségességének hangsúlyozását. A javaslat 2020 októbere óta hever a bürokraták asztalán, most az infláció miatt mozdították előre az ügyet.

 

Jelenleg az EU 27 tagállamából 211-ben van valamilyen minimálbér előírva, a legkisebb Bulgáriában van (332 euró), a legnagyobb Luxemburgban (2257 euró).

 

Hat másik tagállamban a bérszinteket kollektív tárgyalások útján határozzák meg, ide tartozik Ausztria, Ciprus, Dánia, Finnország, Olaszország és Svédország.

 

 hirdetes_810x300  

 

A most elfogadott uniós irányelv szerint egy minimálbér akkor tekinthető megfelelőnek, ha méltányos életszínvonalat biztosít, nagyságát pedig a tagállamok az áruk és szolgáltatások fogyasztói kosarának reális (inflációval kiigazított) árszínvonalából számíthatják ki.

 

Ökölszabályként ez az adott országra vonatkozó mediánbér 60 százaléka, vagy az átlagbér 50 százaléka (a mediánbér az a bér, amelynél a tőle nagyobb és kisebb fizetést kapók ugyanannyian vannak, a szakértők szerint ez az arányszám jobban kezeli a vagyoni különbségeket, mint az aritmetikai átlag).

 

A mostani irányelvre még rá kell bólintania az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak.

 

Az irányelv egy másik része előírja, hogy azokban a tagállamokban, ahol az alkalmazottak kevesebb mint 80 százalékát védi kollektív szerződés, a kormányzatnak cselekvési tervet kell készítenie a kollektív védelmet élvezők körének kiszélesítésére.

 

Pár államot külön is érdemes kiemelni.

 

Ausztriában a kereskedelmi Karama által elbírált kollektív szerződés biztosítják a de facto minimálbért. Ezek ágazati alapon működnek, ami eltéréseket okozhat, de egy 2017-es megállapodás szerint a minimálbér egyetlen ágazatban sem lehet kisebb 1500 eurónál.

 

Franciaországban a mininális órabér bruttó 10,85 euró, ez nettóban 8,85 eurót jelent. Ez heti 35 munkaóra esetén nagyjából 1645 eurós bruttó fizetést jelent (1302 eurót nettóban).

 

Olaszországban szintén kollektív szerződések alapján kezelik a fizetéseket. A kollektív szerződések az alkalmazottak mintegy 80 százalékát fedik le, a legtöbb esetben a minimális órabér bruttó 9 euró. A szerződés ellenére az érintett munkavállalók 11 százaléka nem kapja meg a papíron járó minimálbéres összeget.

 

Németországban 2015-től van minimálbér, akkor 8,50 eurós bruttó órabérrel indítottak. Azóta ez fokozatosan emelkedik, jelenleg eléri a 9,82 eurót óránként, a jövő hónaptól 10,45 euróra emelkedik, október 1-jén pedig nagy lépéssel 12 euróra növelik.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.