Nyitókép forrása: pixabay

 

Egy a következő fűtési szezon idejére esik a kínai gazdaság felpörgése, akkor Európát súlyos energiahiány fogja sújtani – jelentette ki Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség ügyvezető igazgatója. Nem zárta ki hogy korlátozásokat kell bevezetni a kontninesen, akár az ipari felhasználók számára is. Feltéve persze, ha a kormányok nem készülnek fel, például a energiahatékonyság növelésével. Kérdés, hogy néhány hónap alatt lehet-e egy egész gazdaságot, annak megannyi szektorát és szegmenség kellő mértékű takarékosságra ösztönözni.

 

„Ha kemény és hosszú telünk lesz, és ha nem teszünk intézkedéseket, nem zárnám ki a földgáz korlátozását Európában, kezdetben a nagy ipari létesítmények számára”

 

idézte az Index.hu Birolt, aki a Financial Timesnak adott interjút.

 

Birol szerint a kormányok feladata hogy csökkentsék a gazdaságok energiaigényét a hatékonyság növelésével, de azt is hozzátette, hogy a potenciáis gázhiány akkor lesz enyhébb, ha a kínai gazdaság nem teljesít a megszokott ütemben.

 hirdetes_300x300  

 

Kína az elmúlt hónapokban viszonylag visszafogott gazdasági tempóban haladt, mert szigorú COVID-ellenes intézkedéseket foganatosítottak. A városokra is kiterjedő lockdown intézkedéseket azonban nemrég felfüggesztették, és minden jel szerint a kínai gazdaság elkezd lassan magához térni, ami növekvő energiaigényt fog jelenteni – ami nagyot dob majd a globális energiakeresleten.

 

Már több ország tisztviselője hangsúlyozta a ” vészhelyzeti forgatókönyvek” kidolgozásának fontosságát, arra az esetre, ha Európa leállítja az orosz gáz importját.

 

Érezzük az ellentmondást? Egyik oldalon energiahiány miatt aggódunk, a másik oldalon már előre lemondunk az elérhető energiaforrások használatáról…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.