Munkanélküliség Szlovákiában: 8,2 százalék délen, 6,3 százalékon északon - Körkép.sk
Gazdaság

Munkanélküliség Szlovákiában: 8,2 százalék délen, 6,3 százalékon északon

Mutatjuk a felvidéki munkanélküliség legfontosabb adatait. Lassabban térünk magunkhoz, mint a szlovák régiók

Nyitókép forrása: Körkép.sk

 

Hat és fél százalékos országos munkanélküliségi ráta mellett a 16 magyarlakta járásban (Pozsony és Kassa nélkül) 8,2 százalék az állástalanok aránya.

 

A trend önmagáért beszél. A 2019 második felétől az ország versenyképességének hanyatlása már kezdte éreztetni hatását, a koronavírus-járvány kitörése előtti hónapokban már felszökött a munkanélküliség. A járvány miatt ez tovább súlyosbodott.

 

Ugyanakkor  ökölszabálynak tűnik, hogy a befeketésektől módszeresen távol tartott déli járásokban válság idején gyorsabban emelkedik az állástalanok aránya, mint az országos átlag, és  az országosnál lassabban javul a foglalkoztatás – most, a járványkorlátozások leomlása után.

 

Míg az országos átlag 6,54 százalék volt áprilisban, 8,2 százalék a 16 magyalakta járásban, és az ország (Pozsony és Kassa nélküli) “északi” felében viszont csak 6,36 százalékos.

 

A déli járások lemaradása foglalkoztatásban alig csökken. Mivel a következő másfél évben az infláció és a gazdasági problémák miatt válságos időszak várható, sok jóra nem számíthatnak a magyarlakta járások sem. Eleve egy koronavírusban megfáradt regionális gazdaságnak kell kezelnie a problémákat.

 

A legrosszabb munkanélküliségi rátát egyébként pont tavaly áprilisban mérték a munkahivatalok, akkor csaknem 10 százalékos (egészen pontosan 9,82 százalékos) volt az állástalanok aránya a magyarlakta járásokban, miközben északon az átlag két százalékponttal volt jobb.

 

Alább a legutóbbi elérhető munkanélküliségi adatokat közöljük (2022 áprilisából):

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket