Nyitókép: SITA/AP Photo/Dmitry Lovetsky

 

A Gazprom orosz gázóriás egy hétre leállítja a gázszállítást a Török Áramlat vezetéken. A döntés Magyarországot is érinti. A leállítást az oroszok karbantartási munkálatokkal magyarázzák.

 

A Fekete-tengeren áthaladó Török Áramlat vezetéken évente mintegy 31,5 milliárd köbméter gázt szállítanak, ennek nagyjából fele a török piacra érkezik, a másik feléből pedig a görögök, az északmacedónok, a románok, szerbek, bosnyákok és magyarok kapnak orosz gázt.

 

Az oroszok az egyhetes leállást karbantartási munkálatok elvégzésével indokolják, közlésük szerint minden érdekelt féllel előre egyeztettek róla. A leállás következtében a magyar gázimport nagyjából egyharmada eshet ki a karbantartás idejére, ugyanakkor nem jelenthet Magyarországra veszélyt, mivel az országba eddig a szokásos módon és mennyiségben érkezett az orosz gáz.

 

 hirdetes_300x300  

Lesz elég gáz a következő fűtési szezonra? Moszkva keresztülhúzta Európa számítását

 

A karbantartás és az emiatti gázmennyiség kiesésének tényét Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter is megerősítette az ATV hétfő esti műsorában. A miniszter közölte, hogy nem rendkívüli eseményről van szó, a karbantartás tervezett volt, időben kiértesített mindenkit a Gazprom, így aggodalomra semmi ok.

 

„Minden egyes földgázszállítási vezetéknek vagy egy pontos karbantartási menetrendje. Ezt előre a szállítók jelzik annak érdekében, hogy a kereskedők, vevők és a vásárlók ezzel legyenek tisztában. Tehát ezt már előre jelezték, hogy ebben a majdnem egy hetes időszakban a Török Áramlat gázvezetéken karbantartást végeznek – mégegyszer szeretném aláhúzni, ez eegy menetrend szerinti karbantartási munkálat, nem rendkívüli karbantartás, nem valami rendkívüli esemény, ezzel számoltunk, ezt az MVM is, mint magyar vásárló tudta”

 

mondta a műsorban Szijjártó Péter azzal, hogy június 20-án az oroszokkal szerződött gázmennyiség 80 százalékát kapta meg Magyarország – a déli vonalról még a teljes mennyiséget, a nyugatiról, mely Ausztrián keresztül érkezik, pedig csökkentett mennyiséget, miután az ugyanaz a vonal, amin más országok is kevesebb gázt kapnak a Gazpromtól egy más jellegű karbantartási munkálat elhúzódására hivatkozva.

 

Tovább csökkenti az SPP gázellátását a Gazprom

 

A Gazprom az utóbbi időben több ország felé is csökkentette az átadott gáz mennyiségét karbantartási munkálatokra hivatkozva. Ennek következtében többek között Olaszország és Németország mellett Csehországba, Ausztriába és Szlovákiába is a szerződéses mennyiség töredéke érkezik csak orosz gázból.

 

Körkép.sk, naturalgasworld.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!