Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Eduard Heger (OLaNO) szlovák kormányfő nem támogatja az energiaárak hosszútávú befagyasztásának ötletét, szerinte kártékony lenne magára a piacra. „Ha az árstop hosszan tart, akkor ártalmas a piacra. Ha a rövidtávú befagyasztásról akarunk beszélni, akkor OK, de jól át kell gondolnunk” – mondta Brüsszelben a szlovák miniszterelnök.

 

Heger a drága energiaárak megoldásaként inkább az energetikai cégekkel való megegyezés felé hajlik. „Egyezséget kell keresnünk a kulcsfontosságú partnerekkel”, húzta alá a kormányfő a SITA hírügynökség beszámolója szerint, miközben emlékeztetett a Szlovák Villamosművekkel aláírt memorandumra, amelyben azt ígérik, hogy a következő két évben durván 61 euró/megawattóráért adják majd el a háztartásoknak az áramot.

 

A kormányfő szerint a szlovákiai háztartások elbírják majd az energiadrágulást a megemelt adóbónusznak köszönhetően is.

 

 hirdetes_810x300  

„Ha január 1-től megemelkedik az adóbónusz szintje, akkor minden családnak adunk eszközöket arra, hogy elbírják a drágább gázt. Tehát mehetünk így, hogy több pénzt adunk az embereknek, hogy meg tudják oldani, vagy úgy, hogy beavatkozunk a piacba és a piacba való beavatkozás mindig gazdaságilag kockázatos”

 

zárta Heger.

 

Ennél a pontnál felhívjuk a figyelmet arra, hogy az adóbónuszt csak a dolgozó szülők igényelhetik eltartott gyermekeik után havonta a fizetésükkel, vagy évente az adóbevallásuk alapján. Érdemes azt is megjegyezni, hogy a kizárólag magánvállalkozásból pénzt keresők ugyanezt az adóbónuszt kizárólag a következő évi adóbevallás készítésekor igényelhetik.

 

Ugyancsak meg kell említeni, hogy bár a parlamentnek sikerült megtörnie a vonatkozó emelés esetében az elnöki vétót, Zuzana Čaputová államfő ígéretéhez híven az Alkotmánybíróságra adja a törvényt, miután úgy véli, hogy alkotmányellenesen lett elfogadva, így még egyáltalán nem biztos, hogy 2023. januárt 1-től ténylegesen emelkedik majd az adóbónusz összege.

 

Azt pedig már csak halkan jegyezzük meg, hogy az ún. családtámogatási csomag részét képző adóbónuszemelés elvileg az infláció káros hatásait lenne hivatott enyhíteni, nem csak az energiaárak drasztikus emelkedését.

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.