Nyitókép forrása: SITA/Martin Medňanský

 

Néhány hónappal ezelőtt Richard Sulík az energiaválságra reagálva bejelentette, hogy befagyasztják a villanyáram árát. Az intézkedés keretében az állam memorandumot (egyelőre nem szerződést) írt alá a Szlovák Villamosművekkel az árak stabilizációjáról. Ahogy haladunk előre az időben, egyre több részlet derül ki. Például az, hogy nem jut mindenkinek a kedvezményes villanyáramból.

 

A memorandum lényege, hogy a következő két évben 6,15 terawattórányi elektromos áram 61,2 euró/megawattórás árin került értékesítésre a háztartások számára. A bejelentés idején (februárban) uralkodó árak mellett évi 500 eurós megtakarítást jelentett volna ez háztartásonként.

 

Időközben azonban Európa többszörösen lábon lőtte magát energiaellátás szempontjából, így a villanyáram ára is a vártnál magasabbra emelkedett. Az intézkedés elvileg így most azt jelentené – a Pravda baloldali napilap számításai szerint – , hogy egy háztartás évi 668-846 eurót tudna spórolni két év alatt (cca. 28-35 eurót havonta). Úgy tűnt, hogy az árbefagyasztásnak volt értelme. Csakhogy…

 

 hirdetes_300x300  

Csakhogy hétfőn Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter bejelentette az első problémát: a kedvezményes árú villanyáram mennyisége korlátozott lesz.

 

„Van elég villanyáram minden háztartás számára, de korlátozzuk a [kedvezményes áram] mennyiségét 4 megawattóránál.”

 

mondta Sulík. Most jön a feketeleves: az ennél többet fogyasztó háztartások az áram ára 3-szor, 4-szer többe kerül majd. 

 

A négy megawattórás határt a minisztérium azzal indokolta, hogy vagyonosok, „medencéket melegítő fogyasztók” ne élvezhessék a kedvezményes villanyáram-árat.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy néhány héttel ezelőtt maga Sulík ismerte el, hogy az Igor Matovič pénzügyminiszterrel annak idején nagy felhajtással bejelentett árbefagyasztásról csak memorandum van, szerződés még nincs (ma, esetleg szerdán várható a végleges verzió).

 

A másik, hogy az elektromosáram szolgáltatók érdekképviseleti szerve korábban figyelmeztetett, hogy a Sulík által emlegett 6,15 terawattórányi kedvezményes áram messze nem elég az összes szlovákiai háztartás számára, legalábbis azok teljes fogyasztásának lefedésére. A gazdasági minisztérium kommunikációja eddig tehát enyhén szólva is félrevezető volt.

 

Átlagos háztartás

 

Jelenleg egy átlagos szlovákiai háztartás 2,2 megawattórányi energiát fogyaszt el egy évben. Ha egy nagyobb családi házról van szó, ahol villannyal fűtenek, melegítik a fürdővizet és villannyal főznek, ott akár 8,7 megawattórányi elektromos áramot is elfogyasztanak.

 

Az áramárba ugyanis bizonyos súllyal beleszámolják az aktuális piaci árakat is, amelyek a kedvezményes 61,2 euró/megawattórás ártól 3,5-szer magasabb lehet.

 

Ördögi kör

 

Mivel a fölgáz ára nem csak brutális magasságokba emelkedett, hanem arra sincs garancia, hogy lesz-e elég belőle a fűtési szezonra, a másik helyettesítő termék épp a villanyáram lenne. Vagyis sok eddig „átlagos” háztartás is kénytelen lehet több villanyáramot használni, mert nyilván nem mindenki bízhatja a véletlenre, hogy lesz-e elég gáz télen, vagy sem.

 

Az energiaválság miatt tehát logikus feltételezni, hogy jövőre az átlagos szlovákiai háztartások nem 2,2 megawattórát fogyasztanak majd évente, hanem ennél többet.

 

Sok jóra nem számíthatnak a kisvállalkozások és az önkormányzatok sem, akik minden valószínűség szerint kénytelenek lesznek megfizetni a brutális áremelkedést – pedig ők nem medencéket fűtenek.

 

Ahogy a Slovnaft esetében, Sulíkék az ársapkánál is beleszaladtak egy ellentmondásba. Eredetileg a kormány azt tervezte, hogy a Szlovák Villamosművektől idén 50, jövőre 300 millió euró plusz adót vontak volna ki, amit a háztartások megsegítésére fordítottak volna. Csakhogy Sulík intézkedésével a Villamosművek a két év alatt 850 millió eurós nyereségtől esik el – vagyis a fenti két pótlólagos adóösszeg jóval kevesebb lesz.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.