Gazdaság

Krajniak a szlovák munkanélküliségi adatokkal kérkedik. Tényleg jobban állunk a svédeknél és a finneknél?

Ha a statisztikai cukormáz mögé nézünk, sok ellentmondást találunk

Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Kisebb munkanélküliségi rátának van, mint a franciáknak, olaszoknak, svédeknek vagy a finneknek – posztolta a Facebookon némi dicsekvő felhanggal Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter az Eurostat friss adataira hivatkozva. Azok szerint ugyanis Szlovákiában 6,2 százalékos a munkanélküliségi ráta, míg az Eurozóna átlaga 6,6 százalék. Persze, Krajnaiak az általa meghirdetett vállalkozásokra vonatkozó támogatási programjához köti a jó eredményt, ám ha megkapargatjuk kicsit a felszínt, azonnal előtűnnek a problémák.

 

Az Eurostat június végi adatai szerint májusban Szlovákiában 6,2 százalékos volt a munkanélküliség. Összehasonlításul íme néhány további adat:

  • V3: Csehországban az állástalanság mértéke 2,5 százalék, Lengyelországban 2,7 százaléka, Magyarországon 3,6 százalék.
  • Ausztria: 4,8 százalék.
  • Európa “magja”: Németország 2,8 százalék, Franciaország 7,2 százalék, Olaszország 8,1 százalék, Hollandia 3,3 százalék, Spanyolország 13,1 százalék.
  • És a periféria: Románia: 5,4 %, Bulgária 4,3 százalékos állástalanság.

 

Könnyű belátni, hogy Szlovákia inkább van közelebb az ezer sebből vérző déli tagállamokhoz foglalkoztatás terén, mint Közép-Európához. De ez csak a jéghegy csúcsa.

 

Hiába sorolja fel a nagy jóléti országok uniós tagállamokat Krajniak, a fenti listával el is fogytak érvei, ugyanis a 27 uniós tagállam listáján Szlovákia ezzel 6,2 százalékos eredménnyel mindössze a 20. helyet kapta meg, míg például Magyarország a 6. helyen áll, Bulgária pedig a 9-en.

 

Ha megnézzük a fiatalok állástalansági mutatóit, akkor a helyzet még aggasztóbb. A 25 év alattiak körében az állástalanok aránya Szlovákiában 20,3 százalék (!) , ami a hatodik legrosszabb eredmény az EU 27-ek körében. (Magyarország 10,8 százalékkal felülről a 11. helyen áll).

 

Szlovákiában már régóta elég aggasztó a demográfiai hanyatlás trendje. Az Eurostat tavalyi évre vonatkozó adatai szerint a legnagyobb munkanélküliség a fiatalokat sújtja, a legkisebb (5 százalék) a nyugdíjkorhatárhoz közel lévőket. Vagyis nem csak hogy egyre több nyugdíjast kell eltartania egyre kevesebb aktív korúnak, de még az aktív korúak közül is egyre kevesebben jutnak be a hazai munkapiacra. Ez egyszerre helyezi majd a jövőben nyomás alá a gazdaságot és a szociális ellátórendszert is. (Megjegyezzük, a fiatalok munkanélkülisége esetében a svédek sem állnak nálunk rosszabbul, csak épp teljesen más színvonalú szociális ellátórendszer és gazdasági erő kompenzálja a nehézségeket…)

 

És akkor még nem beszéltünk arról, mekkora iszonyatos regionális különbségek vannak Szlovákián belül, ahol a munkanélküliségi ráta 3 és 20 százalék között mozog járásonként vegyes, északnyugatról délkeletre és délre haladva pedig negatív képet mutatva. Vagy ott van az automatizáció által veszélyeztetett állások aránya (a magánszektorban dolgozók 70 százalékának kell felkészülnie fájdalmas változásokra).

 

 

Krajniak bejegyzése így inkább csak a politikai marketing része, a látszólag kedvező adatokat túlhangsúlyozza, és a lényeges részletek felett pedig szándékosan szemet huny.

 

Nyugati árak, keleti bérek – Ez már nem csak stagnálás, a szlovákiai életszínvonal leszakadóban van az uniós átlagtól

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket