Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

A jövő év elejétől 11,8 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. Ez az éves infláció százalékos aránya a nyugdíjas háztartások első félévére – tette közzé a Statisztikai Hivatal.

 

A jelenlegi 515 eurós átlagos öregségi nyugdíj a jövő évtől több mint 60 euróval emelkedik, így ez lesz a történelem legmagasabb nyugdíjemelése.

 

A nyugdíjminimumra speciális mechanizmus vonatkozik, a valorizáció közvetlenül nem érinti. A nyugdíjminimumban részesülőknek jövő év január 1-jétől 11,8 százalékkal emelik az eredetileg kiszámított nyugdíjukat. A Szociális Biztosító összehasonlítja a kapott nyugdíjminimum összegével. Amennyiben az eredeti nyugdíj a valorizációt követően is alacsonyabb, mint a nyugdíjminimum, a nyugdíjasnak továbbra is a nyugdíjminimumot folyósítják.

 hirdetes_300x300  

 

Egyúttal érvényes, hogy a nyugdíjminimum összege nem változik a következő év január 1-jétől. Ha a nyugdíjemelést követően annak összege meghaladja a következő év január 1-jétől érvényes nyugdíjminimum összegét, a nyugdíjminimumra való jogosultság megszűnik. A biztosító a valorizált nyugdíjat fogja kifizetni a nyugdíjasnak, ugyanis ez az összeg magasabb lesz, mint az addig kapott nyugdíjminimum.

 

Az idei év eleje óta 1,3 százalékkal nőttek a nyugdíjak.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.