Ferenc
  • HUF: 418.67
  • USD: 0.98
  • 8 °C
  • 20 °C

Hirdetés (X)

Gazdaság

Fokozódik a helyzet: A Gazprom tovább csökkenti az Északi Áramlat 1-en érkező gáz mennyiségét

Állítólag elromlott az egyik turbina

Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Michael Probst

 

Az orosz Gazprom hétfőn bejelentette, hogy meghibásodás miatt leállítja az Északi Áramlat 1 egyik turbináját, így a a gázkorridor forgalma a teljes kapacitás 20 százalékára esik vissza. Jelenleg a vezeték 40 százalékon üzemel, ami már így is komoly hiányhoz vezetett Európában. Az biztos, hogy sokan fognak kételkedni az orosz kifogások hitelességében.

 

A Gazprom bejelentése szerint a portovajai kompresszorállomás egy (nem a Kanadából odaszállíttatott, hanem egy) másik turbinájának működését kénytelen elrendelni, “tekintettel a turbina műszaki állapotára”.

 

A közlemény szerint szerdán hajnali 4 órától leáll a turbina, így az Északi Áramlat 1-en a gázszállítás a teljes kapacitás 20 százalékra esik vissza. Ez Szlovákiára is hatással lehet, a mostani 40 százalékos kapacitás miatt az országba a leszerződött napi mennyiség 50 százaléka érkezik csak.

 

A hírre hétfő délután a gáz terawattóránkénti egységára a holland tőzsdén 10 százaléknál is nagyobbat menetelve 176 euróra drágult.

 

Ezzel tovább nőnek a gázellátás megszakítására vonatkozó aggodalmak, és nem ok nélkül. Az oroszok bármikor előhúzhatnak a mostanihoz hasonló kifogásokat a szállítások leállítását alátámasztandó. Bár a Kreml mást állít, a jelenlegi helyzetben Moszkvának jól jön, ha Európának nem sikerült elég gáztartalékot felhalmoznia a téli hónapokra.

 

Moszkva ráadásul folyamatosan kettős beszédet alkalmaz. A tíznapos karbantartási munkálatok során már figyelmeztettek, hogy az Északi Áramlat 1 esetleges újraindítása után sem biztos, hogy a szállítás folyamatossága megoldható. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pedig hétfőn arról beszélt, hogy Oroszországnak nem érdeke az európai gázszállítások teljes leállítása.

 

Körkép.sk, Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Petike
2022. Júl. 26. 08:54

Szlovákia a gázszukségletének a 78 százalékát már Norvégiábol és az LNG hajokrol szerzi be ellentétben Orbanisztánnal aki 100 százalékra még mindig fugg a ruszki gáztol.Muszkafoldrol elég leszbaz a 20 százalék is és minél hamarabb megszabadulni a muszkáktol

Kósa Zoltán
2022. Júl. 26. 16:04

Nem vagyok szakértő. Laikusan pár dolog. 1. ha nem érdekel bennünket az orosz gáz, akkor, miért sír az EU? 2. Ha minden be van biztosítva, akkor minek az új 15 % kötelező csökkentés szolidáris alapon? Ha Szlovákia olyan jól áll, akkor nekem miért kell már most többet fizetnem a gázért? Nem vagyok szakértő, de olyan állampolgár, aki ugyanúgy , mint mindenki más is, a saját pénztárcáján érzi azEU által folyamatosan hozott rosszabbnál-rosszabb döntések súlyát, miközben az EU összes problémájáért Putyin a felelős, vagy Orbán. A megoldás egyszerű: nincs fegyver, nics háború, nincs háború, nem kellenek a szankciók, nincsenek szankciók, nincs gázprobléma. Jó lenne a retorikát ismét a béke irányába terelni, leszállni a magas lóról, és elfogadni a tényeket. Mit tett az EU? Környezetvédelem fuccs. Biztonságpolitika fuccs. Gazdaságpolitika fuccs. Megoldás? Az EU vezetése önként lemond és örökre távozik Korzikára.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket