Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Az ukrán elnök megint megszólalt az európai gázválság kérdésében. Szerinte az oroszok szándékosan akarják megnehezíteni Európa felkészülését a télre. Ma várhatóan döntés születik az Európai Bizottság megszorító, gázfogyasztást korlátozó javaslatáról. Az egyik elemző szerint a lengyeleken és a spanyolokon múlik minden.

 

Ukrajna szerint Oroszország „gázháborút” folytat Európa ellen, hogy „terrort” gyakoroljon az emberekre. Erről az ukrán elnök beszélt hétfő esti videós bejelentkezésében, arra reagálva, hogy egy turbina meghibásodására hivatkozva a Gazprom már csak 20 százalékon üzemelteti az Északi Áramlat 1 vezetéket.

 

„A terrorista államnak szüksége van arra, hogy minden európai életét megkeserítse gázzsarolásával, ami hónapról hónapra csak rosszabb lesz”

 

fogalmazott Zelenszkij.

 hirdetes_300x300  

 

Abban valószínűleg nem téved, hogy Oroszország akadályozni akarja Európát gáztárolói feltöltésében. A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy Zelenszkij március végétől gyakorlatilag szinte naponta követelte Európától, hogy ne vásároljon több kőolajat és gázt Oroszországtól – most hogy ez kezd megvalósulni, terrorállamot emleget.

 

Közben elemzők azt találgatják, hogy sikerül-e tető alá hozni az Európai Bizottság gázfogyasztást beszabályozó csomagját, amely lényegében arról szól, hogy Németország hozzáférjen más országok gázkészleteihez. Spanyolország, Portugália, Lengyelország, Magyarország, Ciprus és Görögország biztosan ellenzi az eredeti javaslatot.

 

Mivel két nagy tagállam is van a listán, a Bizottság valószínűleg még minősített többséggel sem lesz képes átvinni a javaslatot.

 

Németország még tehet ajánlatot

 

Thierry Bros energiaügyi szakértőre hivatkozva azonban a BNE Intellinews azt írja, hogy minden alku kérdése. Úgy véli, hogy a Bizottság tehet olyan ajánlatot a spanyoloknak és a lengyeleknek, amivel a maguk oldalára állíthatják a két országot, így esély sem lenne a blokkoló kisebbségre.

 

Bros azt javasolta Németországnak, hogy ajánlja fel a lengyeleknek az Északi Áramlat 2 projekt teljes leszerelését. A 11 milliárd euróból megépült, befejezett, de amerikai nyomásra üzembe nem helyezett gázvezeték Lengyelország megkerülésével szállíthatna Németországba tekintélyes mennyiségű gázt.

 

„Csak Lengyelország vagy Spanyolország segíthet életbe léptetni vagy megakadályozni a szabályozást. Lengyelországnak csak kérnie kell az Északi Áramlat 2 azonnali leszerelését”

 

írta Thierry a Twitteren. Hozzátette, hogy Németország csak ebben az esetben számíthat a többi tagállam szolidaritására.

 

Thierry felvetése elvileg jól hangzik, az érem másik oldala, hogy a német-lengyel viszony elég feszült, szinte biztos, hogy Varsó az Északi Áramlat 2 lezárása mellett az utóbbi időben egyre gyakrabban emlegetett második világháborús jóvátételt is követelne Berlintől. Nem beszélve arról, hogy az Európai Bizottság még mindig akadályozza az Újjáépítési Alap Lengyelországnak szánt forrásait. És persze az sem mindegy, hogy a német gazdaság fenntartásáért mennyire hajlandók a lengyelek és spanyolok saját lakosságuk fogyasztásának korlátozására, amelynek súlyos politikai következményei is lehetnek.

 

Múlt szerdán az Európai Bizottság bejelentette azt az előzetes tervet, amelynek két sarkalatos pontja az tagállamok gázfogyasztásának 15 százalékkal való csökkentése, valamint egy olyan intézkedés, amellyel a Bizottság saját hatáskörben döntene arról, miként kerüljenek felhasználásra a tagállamok gázkészletei. Ha végül el is fogadnak valamilyen intézkedést a mai brüsszeli ülésen, valószínűleg az eredetinél jóval enyhébb feltételek kerülnek papírra.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!