Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Az építőiparon kívül minden ágazatban romlott a gazdasági hangulat júliusban – derült ki a Szlovák Statisztikai Hivatal adataiból. Az elmúlt 16 hónap legrosszabb eredményei születtek.

 

A legnagyobb pesszimizmust a szolgáltatások szektorában mérték, de a rossz hangulat nem kerülte el az ipart sem.

 

A szlovákiai iparban a gazdasági hangulat a múlt hónapban kétszámjegyű értékkel esett vissza a -100-tól +100-ig terjedő skálán. A bizalmi mutató 0,7 százalékponttal esett vissza -2 értékre, elsősorban azért, mert nőnek az ipari termelők raktárkészletei – ergo, csökken a kereslet. 

 

 hirdetes_810x300  

A szolgáltatások esetében a visszaesés júliusban 8,7 százalékpontos volt, és 10,3 pontot kaptak.

 

Romlott a fogyasztói hangulat is, a visszaesés csak 1 százalékpontos volt, de a korábbi mélyrepülés miatt ez így is -28,8 pontos értéket jelent – 16 hónapja volt ilyen utoljára. A lakosság visszafogja a fogyasztást, a háztartások anyagi helyzete romlik, és az általános gazdasági problémáktól való félelmek is nőnek.

 

A kereskedelemben a hagulatindex 2,3 százalékponttal romlott, 26,7 pontos szinten áll. A háttérben a kiskereskedelem, standok és piacok teljesítményének csökkenése sejthető. Sokan félnek attól is, hogy a beszállítóik nem, vagy csak részben tudják majd teljesíteni a megrendeléseket.

 

Ellenben az építőipar ágazatában 9,5 százalékponttal javult  hangulat. Volt azonban honnan erősíteni, az emelkedés után mindössze -4,5 pontot kapott a skálán.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!