Nyitókép: Getty Images

 

Amennyiben az állam nem segít, a kenyér és péksütemények ára történelmi szintre emelkedik. Az energiaárak arra kényszerítik a pékeket, hogy emeljék az eladási árakat, és elgondolkodjanak a termelés leállításán, ugyanis a magas energiaárak mellett már nem tudják garantálni a szerződéseket – tájékoztatott a Szlovák Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetsége (SZPCC).

 

 „Az energiaszolgáltatók elkezdtek előleget kérni a pékektől, cukrászoktól, tésztagyártóktól az energiára. A kérdésünk az, hogy mégis honnan vegyünk rá pénzt? Az állam szó szerint fütyült ránk a járvány idején, a háború kezdete óta sehogyan sem volt hajlandó segíteni rajtunk, mi pedig nem rendelkezünk tartalékokkal. Az üzletláncok csak az áru kiszállítása után 14–30 napon belül fizetnek. Az első félévben a legtöbb telephelyünk veszteséges volt, a veszteségek pedig hónapról hónapra növekednek. Már ez év áprilisában részmegoldást nyújtottunk be a fennálló helyzettel kapcsolatban a földművelésügyi miniszternek és a miniszterelnöknek, akik továbbra sem voltak hajlandóak arra, hogy cselekedjenek az ügyben. Az élelmiszerszektor számára továbbra sem léteznek új kompenzációs sémák”

 

– hangsúlyozta Milan Lapšanský, az SZPCC igazgatóságának elnöke.

 

 hirdetes_810x300  

Szerinte a pékek, cukrászok, tésztagyártók nemcsak a többszörösen drágább gázzal vagy árammal küszködnek, hanem más inputok árával is. Például az étolaj ára átlagosan további 70%-kal, az élesztő 100%-kal, a cukor majdnem 70%-kal, a vaj 80%-kal emelkedett.

 

Sem a mezőgazdasági tárca, sem a kormányhivatal nem tudott saját kompenzációs megoldást javasolni, és nem tudta felhasználni azokat sem, amelyeket például a pékek mutattak be nekik. Eközben az uniós országok már 120-tól 160 euróig korlátozták az áramárakat, vagy csökkentették a gázárak áfáját. A szlovák termelőknek azonban továbbra is tőzsdei áron kell vásárolniuk az áramot és a gázt, sokszoros összegért.

 

„Szerdán (augusztus 24-én) megbeszélést folytattunk Samuel Vlčan mezőgazdasági miniszterrel (OĽANO-jelölt). Szó szerint meg vagyunk rémülve. Sem a mezőgazdasági minisztérium, sem a kormány nem készített alapvető kompenzációs intézkedéseket az élelmiszerszektor számára. Vlčan miniszter a koalíción belüli „politikai hatalmának“ hiányával indokolta a tétlenséget. Ez abszolút elfogadhatatlan. Ha abbahagyjuk a kenyér- és péksüteménygyártást – mint csehországi kollégáink, ahol már 9 közepes és nagyobb pékség leállította a termelést –, akkor az államvezetésért felelős személyek vagy közvetlenül a hivatalnokok kezdenek el kenyeret sütni a lakosoknak? Egyszerűen nincs honnan pénzt szerezünk, és olyan helyzetben, amikor az energiaszolgáltatók előleget kezdenek kérni tőlünk, komolyan fontolgatjuk, hogy bezárjuk a telephelyeinket. Ha az állam nem segít, akkor kérdéses, hogy a pékségek kinyitnak-e még valaha“

 

– hangsúlyozta Lapšanský.

 

Az SZPCC Szlovákia egész területéről tömöríti a termelőket. Közel 500 tagja van, a szövetségi tagok pedig több mint 12 200 munkavállalót foglalkoztatnak.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!