Nyitókép: Getty Images

 

A következő hónapokban a háztartások fogyasztása eléri határait. Az UniCredit Bank elemzője, Ľubomír Koršňák szerint ezt az ukrajnai háború következtében romló fogyasztói hangulat mellett mindenekelőtt a rekordinfláció fogja megbontani.

 

A háztartások befejezik a költekezést

 

 „Miután az alsó-közép- és alacsony jövedelmű háztartási csoportok pénzügyi párnái kimerültek, Szlovákiában a lakossági fogyasztás fokozatos csökkenésére számítunk. A kormány inflációellenes intézkedései valószínűleg csak részben tompítják a lakossági reáljövedelmek idei elmaradását”

 

 hirdetes_300x300  

– mondta az elemző.

 

Tovább gyengülnek a szlovákiai kiskereskedők változatlan áron számolt bevételei. Koršňák szerint a rekordmagas infláció tavasz óta rontja a fogyasztói bizalmat és a lakossági keresletet.

 

A kiskereskedők bevételei

 

 „Ennek ellenére a kiskereskedelmi forgalom továbbra is meghaladja az előző év azonos időszakának és a járvány előtti év azonos időszakának szintjét“

 

– jegyezte meg Koršňák.

 

A Szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint a szezonálisan kiigazított eladások a szlovák kiskereskedelemben júliusban további 0,7%-kal csökkentek az előző hónaphoz képest. Éves összehasonlításban növekedésük dinamikája 1,5%-ról 1,2%-ra lassult.

 

A járvány előtti év azonos időszakához képest a szlovákiai kereskedők eladásai 4,3%-kal voltak magasabbak. A júliusi eladások a kiskereskedelem mindkét részén, azaz az élelmiszer- és a nem élelmiszeripari részlegben csökkentek.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.