Hirdetés (X)

Gazdaság

Ezért kellenek a megszorítások? A németek Szlovákiából (is) pánikszerűen vásárolják az energiahordozókat

Közeleg a tél, az energiára kiéhezett Németország pedig nem válogat

Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Martin Meissner

 

Érdekes riportot közölt a Markíza televízió vasárnap este. Az  orosz gáztól megfosztott és energiára kiéhezett német gazdaság minden lehetséges helyről, így Szlovákiából is igyekszik árra való tekintet nélkül energiahordozókat behozni. Közben Richard Sulík volt gazdasági miniszter 15 százalékos áramfogyasztás-csökkentést vár el a lakosságtól – annak ellenére, hogy Szlovákia több áramot termel, mint amire szüksége van.

 

A riport egy neve elhallgatását kérő kamionosra hivatkozva beszámol arról, hogy az észak-szlovákiai pelletgyártó üzemekben július 1-jétől teljesen leállt a szlovákiai értékesítés, és mindent az eredeti ár kétszereséért felvásárló német és olasz piacra adnak el. A kamionok roskadásig vannak pakolva a viszonylag drága energiahordozóval.

 

A német gazdaság – az orosz-ukrán háború kitöréséig és az azt követő nyugati szankciók bevezetéséig – energiaigényét 50 százalékban az orosz gázra alapozta. Azt azonban mára az önként vállalt szankciós következmények és a hiánypiac miatt nem tudja pótolni. A tél közeledtével eluralkodott a pánik, és a németek nemcsak Szlovákiából, de minden lehetséges helyről vásárolják fel a korábban kevésbé versenyképes energiaforrásokat is – például a Tátra lábánál fekvő községek pelletkészleteit.

 

A nagyobb kép

 

A dolog pikantériája, hogy így van ez a földgázzal és a villanyárammal is. Egyre több elejtetett mondatot hallani az illetékesektől, miszerint a Szlovákiában betárolt gázmennyiség nem 100 százaléka Szlovákiáé.

 

Az EU által egy hónappal ezelőtt elfogadott (áterőltetett) gázszolidaritási mechanizmus is arról szól, hogy önkéntes (adott esetben kötelező) 15 százalékos tagállami gáztakarékoskodással ki tudják segíteni Németországot.

 

A posztjáról nemrég távozó liberális pártelnök, Richard Sulík is azon logika alapján készítette elő sokat kritizált árszabályozási modelljét, hogy a lakosságot 15 százalékos spórolásra kényszerítse. Annak ellenére, hogy Szlovákia önellátó elektromos áram tekintetében, sőt exportra is futtja az itt megtermelt áramból.

 

Persze Sulík most mossa kezeit és a névtelen-arctalan “piac kudarcával” magyarázza a történéseket. Tény azonban, hogy a legutolsó érdemi információk szerint biztosan lesz gáz- és villanyáram áremelkedés jövőre. 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket