Nyitókép forrása: Körkép.sk

 

Az energiaválság ellenére augusztusban tovább csökkent a munkanélküliség Szlovákiában, immáron zsinórban hetedik hónapja. A tartós munkanélküliek száma is másfél éves minimumra csökkent. A bejelentett céges elbocsátások (Slovalco és mások) ellenére a szlovákiai munkaerőpiac egyelőre inkább szívóhatást mutat. A múlt hónapban több mint tízezer ember talált munkát, összesen 14 ezer került ki a munkanélküliek nyilvántartásából (mindkét szám emelkedett augusztusban). A 16 magyarlakta járásban is javuló tendencia látszik.

 

Egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan minek köszönhetjük a meglepően kitartó javuló trendet a körülmények ellenére. Igaz, a foglalkoztatás a nyári hónapokban a turizmus miatt minden évben megnő. Az is igaz, hogy ma már nem a munkaerő, hanem az energia a legdrágább termelési eszköz. És persze az sem mellékes, hogy mindenki még a közelgő válság előt szeretne kisajtolni a legtöbbet a gyártásból, részben azért, hogy még a nyugati piacok befagyása előtt teljesítsen, részben azért, hogy megszabaduljon a raktáron lévő készletektől.

 

Akárhogy is, augusztusban a júliusi 6,23 százalékos helyett 6,14 százalékra csökkent a nyilvántartott állástalanok aránya.

 

 hirdetes_300x300  

A 16 magyarlakta járás együttes munkanélküliségi rátája 7,41-re mérséklődött az előző havi 7,55 százalékról. Ami beszédesebb, hogy az országos átlagtól való eltérés az elmúlt egy évben 1,5 százalékosról 1,27 százalékpontra csökkent – ami messze van az üdvösségtől, de a korábbi adatoktól lényegesen jobb.

 

A munkaügyi hivatalok adatai szerint ma nincs 20 százalék feletti állástalansággal küzdő járás Szlovákiában. A magyarlakta járások közül hat 10 százalék feletti munkanélküliséggel bír, nyolc országos átlagnál rosszabb adattal rendelkezik.

 

A júliusi számokkal ellentétben az északi járások átmeneti stagnálása visszatért csökkenésbe, bár a korábbi nagy lépték helyett már csak araszolásról beszélhetünk.

 

 

 

 

  • Nyilvántartott állástalanok országos összlétszáma 183 667,
  • 26 évnél fiatalabb állástalanok száma: 21 968,
  • 29 évnél fiatalabb állástalanok száma: 41 667,
  • szabad álláshelyek száma 81 121 (júliusban még csak 79 552 volt)

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!