Gazdaság

A németek gázvészhelyzeti készültséget rendeltek el

Súlyos következménye lenne, ha a hideg tél miatt túl korán kellene megcsapolni a gáztárolókat

Nyitókép forrása: pxhere.com

 

Németország fokozza gázvészhelyzeti készültséget, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy már készülnek egyes vállalatok gázfogyasztásának korlátozására és a készletek beosztására.

 

A német szabályozó hatóság jövő szerdán terjeszti a törvényhozás elé azt a digitális biztonsági platformot, amely a “nem védett” kategóriába tartozó fogyasztókat fogja azonosítani. Ők azok, akikre az arányosítás (értsd: megszorítás) elve leginkább hárul. Németország 2500 legnagyobb gázfelhasználójának október végéig kell regisztrálnia a platformon, és adatok szolgáltatniuk fogyasztási igényükről, legalábbis ez derül ki a Bloomberg cikkéből.

 

A jelenlegi szabályozás szerint, ha ellátási vészhelyzet állna elő a téli fűtési szezon idején, akkor a szabályozó hatóság veszi át az irányítást a gázelosztás felett. Márpedig erre igen könnyen sor kerülhet, ha az idei tél hideg lesz. Ez ugyanis növelné a keresletet, Németországot pedig arra kényszerítené, hogy megcsapolja tárolóit, amivel azonban a téli szezon későbbi részének ellátását sodorhatja veszélybe.

 

A gázfelhasználás szabályozására a “védett” fogyasztók ellátásának biztosítása miatt van szükség. Ide tartoznak a háztartások, a kisvállalkozások egy része, az iskolák és a kórházak.

 

A korábbi hírek szerint, ha teljesen leállna a téli hónapokban a gázszállítás Németországba, akkor a német tárolók pár hét alatt kiürülnének. Ez nem alaptalan felvetés: ha az egész éves fogyasztásból kiszámoljuk a napi átlagot, és megnézzük, mennyi időre elég a betárolt gázmennyiség, akkor 80 napot kapunk. Csakhogy télen nem átlagos a napi fogyasztás, mert hideg van, tehát ennél jóval kevesebb időre elég a német tárolókapacitás – a szerk. 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket