Nyitókép: Getty Images

 

A szlovákiai polgárokat egyre jobban nyugtalanítja az élelmiszerárak hatalmas emelkedése. Az élelmiszerek ára tavaly óta emelkedik, és az energiaválság miatt nagyon sötét forgatókönyv fenyeget. A boltokban rohamtempóban emelkednek az árak. Míg egy évvel ezelőtt egy bevásárlásért 100 eurót fizettünk, ma 20 euróval többet hagyunk a pénztárnál ugyanazért a bevásárlásért. A legrosszabb az, hogy a drágulást az alapvető élelmiszerek sem kerülik el, sőt egyenesen az élen állnak – írja a TvNoviny.sk.

 

Kenyér

 

A kenyér ára az egekbe szökött, harmadával emelkedett az előző év azonos időszakához képest. És a közeljövőben is hasonló növekedés várható.

 hirdetes_300x300  

 

„A szakszervezeti tagok körében végzett felmérés szerint a pékáruk kiskereskedelmi ára hozzávetőlegesen 25–30 százalékkal fog emelkedni a közeljövőben“ – mondta Milan Lapšanský, a Szlovák Pékek, Cukrászok és Tésztakészítők Szövetségének elnöke. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy kilogramm közönséges kenyér hamarosan három euróba kerülhet.

 

Burgonya

 

A polgárok második kenyere is drágulni fog. A burgonyatermesztők átlagos termésről beszélnek, a száraz nyár pedig főleg azokat kínozta, akik nem rendelkeztek öntözéssel. A burgonyák egy része még mindig a földeken van, a betakarítást pedig az eső és az átázott talaj nehezíti.

 

„És ami biztosan meg fog történni az az, hogy az idei burgonyatermés drágább lesz, lényegesen magasabbak lesznek a piaci árak, ami feltételezésünk szerint a fogyasztói árakban is megmutatkozik“ – mondta Jana Holéciová, a Szlovák Élelmiszer- és Agrárkamara szóvivője.

 

Csirkehús és tojás

 

Az áremelkedés a baromfitartókat sem fogja elkerülni, így a csirkéért és a tojásért is többet fizethetünk.

 

„Az elmúlt két évben 59 százalékkal drágultak a baromfitakarmány-keverékek. A legjelentősebb növekedés 2022-ben volt” – mutatott rá Daniel Molnár, a Szlovák Baromfitenyésztők Szövetségének igazgatója.

 

Ennek következtében pénzt várnak a kormánytól az ágazat támogatására, valamint az élelmiszeripar és az állattartó telepek áram- és gázárának befagyasztását kérik.

 

 „Ellenkező esetben attól tartunk, hogy jelentős lesz az áremelkedés. A hűtött csirke ára megközelítheti az öt eurót, a csirkeszeletek ára pedig a tíz eurót” – mutatott rá Molnár.

 

Ugyanez vonatkozik a tojásra is. Hamarosan kétszer drágább lehet.

 

​Cukor

 

A hazai cukorért is többet fogunk fizetni. Sőt idén az importra leszünk ráutalva annak ellenére, hogy a cukor az egyetlen élelmiszer, amelyben Szlovákia gyakorlatilag önellátó.

 

Más élelmiszerekhez hasonlóan az áremelkedés és a rossz termés hátterében a magas energiaárak és az önellátás csökkenése áll.

 

„Feltételezésünk szerint a pultokon az ár több mint egy euró lesz több, áfával együtt” – zárta gondolatait Michal Abelovič, a Szlovák Cukorszövetség elnöke.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!