Nyitókép: Getty Images

 

100 szlovákiai polgárból hozzávetőleg 16-ot fenyeget a jövedelmi szegénység vagy a társadalmi kirekesztés, 100-ból hat súlyos anyagi nélkülözéssel küzd, és minden negyedik polgár nem tud szembenézni magasabb váratlan kiadásokkal. Erre hívta fel a figyelmet Matej Horňák, a Szlovák Takarékpénztár elemzője a Szlovák Statisztikai Hivatal adatai alapján. Szerinte ezek az eredmények azt mutatják, hogy mely lakossági csoportok a legsérülékenyebbek, és kiknek van szükségük az állam segítségére, hogy helyzetük ne romoljon.

 

 „Elsősorban olyan csoportokról van szó, mint a nagycsaládosok, egyedülálló szülők vagy az önállóan élő nyugdíjasok, ahol a leggyakrabban figyelhető meg a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség fokozott kockázata”

 

– mondta Horňák.

 

 hirdetes_300x300  

Elmondása szerint a regionális különbségek is mélyülhetnek, hiszen a társadalmi helyzet szorosan összefügg a foglalkoztatással, és éppen a munkanélküliségben figyelhetünk meg nagy különbségeket az egyes régiók között.

 

2021-ben Szlovákia lakosságának 15,6%-át fenyegette a jövedelmi szegénység vagy a társadalmi kirekesztés, ami abszolút számokban több mint 800 000 főt jelent.

 

„2020-hoz képest ez az arány mintegy két százalékponttal magasabb, és egyben a legmagasabb 2017 óta”

 

– mutatott rá az elemző. Olyan emberekről van szó, akiknek a jövedelmük alacsony a gazdaság általános jövedelmi szintjéhez képest, nem tudják biztosítani az alapvető anyagi javakat, illetve, akik nem vagy keveset dolgoznak – esetleg két vagy mindhárom tényező kombinációja.

 

A lakosság mintegy hat százaléka nem engedheti meg magának, hogy a háztartás alapvető anyagi biztonságaként meghatározott 13 tárgyból legalább hetet megvásároljon vagy biztosítson. Az emberek több mint negyede nem tud szembenézni több száz eurós váratlan kiadással, az emberek mintegy hat százaléka pedig nem tud megfelelő hőt tartani otthon

 

Tekintettel a jelenleg is zajló energiaválságra, Horňák szerint ezek az eredmények azt mutatják, hogy mely lakossági csoportok a legkiszolgáltatottabbak, és melyek szorulnak az állam segítségére, hogy helyzetük ne romoljon.

 

„Az is kiderült, hogy a jelenlegi válság tovább mélyítheti az egyes régiók közötti regionális különbségeket, ha nincs megfelelő beavatkozás”

 

– tette hozzá az elemző.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!