Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Bár korábban az oroszokat arra hivatkozva vádolták meg saját földgázvezetékük elszabotálásáva a Balti-tengeren, hogy Moszkva fel akarja verni a földgáz árát, a gázárak július óta nem látott szintre csökkentek. Hivatalosan a lejtmenetet azzal indokolják, hogy a vártánál jobban alakul a gáztárolók töltöttsége, és egyes források szerint az átlagosnál enyhébb lesz az idei tél.

 

A földgáz megawattóránkénti ára az irányadó holland TTF tőzsdén 156 eurón zárt pénteken. Hétfőn délelőtt viszont már 144 euróra is visszaesett egy rövid időre, amire július óta nem volt példa. Azóta perszer ismét 150 euróra húzta fel magát, ám a trend lefelé hat. Ez persze gyorsan változhat az ukrajnai háború alakulásától függően.

 

Augusztusban 340 euró felett járt a földgáz megawattóránkénti ára.

 

 hirdetes_300x300  

A dolog érdekessége, hogy az Északi Áramlat 1 és 2 elleni szabotázsakciók nem verték fel az gáz árát, sem közvetlenül, sem közvetve. Vagyis nem épület be az árakba az egyébként is alig használt két csővezeték tönkretétele, ahogy a nyugati narratíva sem, hogy az orosz állítólagos „önmerénylete” egyfajta fenyegetés a többi, nyugati gázvezeték biztonsága ellen.

 

Mások az Európai Unió belengetett intézkedéseivel magyarázzák a gáz árának csökkenését. Valójában az EU-nak egy olyan javaslata sem került még elfogadása, amely elég nagy horderejű lenne az árak befolyásolására. A készülő gázársapka intézkedés formája nem ismert. Ha csak az oroszra lesz érvényes, akkor sok eredményt nem hoz (szeptemberben az EU-ba importál gáz alig 9 százaléka volt orosz), az összes gázra (az LNG-re) is kivetendő ársapkától pedig több tagország is ódzkodik. Főleg attól tartanak, hogy mindenkire kiterjedő gázársapka esetén nem lesz eladó, aki szabad akapcitásait Európának adja át.

 

Egyelőre a németek gigászi 200 milliárd gázvásárlásra irányuló csomagja sem verte fel az árakat, annak ellenére, hogy az iszonyú felszívóerőt produkálna, ami elvilg felhajtja az árakat.

 

A gáztárolók töltöttségi szintje is túl van hangsúlyozva, azok tényleg jól állnak a tavalyi év azonos időszakához képest, de a tárolók önmagukban nem váltják meg az EU egészét, hiszen azok csak a folyamatos gázszállítás kiegészítését szolgálják a téli hónapokban. Márpedig a nem orosz alternatívák továbbra is szűkösek, az orosz gázvezetékekből pedig már csak egy, a Török Áramlat működik száz százalékon.

 

A helyzet tehát enyhén szólva is zavaros, és ki tudja, merre fordul az EU vagy Németország jövőbeli bejelentései kapcsán. Egy esetleges háború eszkaláció is felfelé tolhatja az árakat, amire most, a Kercsi híd elleni támadásra adott orosz válaszcsapásokat elnézve ismét nagy esély van.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.