Nyitókép forrása: topky.sk

 

Az uniós olajembargó májusi elfogadását követően komoly belpolitikai vita alakult ki Szlovákiában arról, hogy az intézkedés nem teszi-e tönkre az ország egyetlen kőolajfinomítóját, a pozsonyi Slovnaftot. Az intézkedés még ha kivételt is ad néhány közép-kelet-európai államnak az olajembargó alól, megtiltja, hogy az adott tagállam exportálja az orosz kőolajból származó üzemanyagot. Az intézkedésnek több köze van a tagállamok közötti gazdasági versenyhez, mint az oroszok megbüntetéséhez. Ez azonban súlyos csapás lehet a Slovnaft számára is, amely termelésének kétharmada eddig exportra ment. Kevés szó esett eddig arról, hogy oldható meg ez a probléma, ám nemrég fontos információ látott napvilágot ezzel kapcsolatban.

 

A helyzetet bonyolítja, hogy az olajfinomítók eleve egy adott típusú kőolaj feldolgozására vannak kiépítve. Esetünkben ez az orosz uráli nehézolaj. Másfajta olaj fogadásához az üzem jelentős részét át kell alakítani, ami sok időbe és rengeteg pénzbe kerül.

 

Pletser Tamás, a magyarországi Erste Bank olaj- és gázipari elemzője az Inforádió Aréna című műsorában nemrég felvázolt egy körvonalazódó megoldást, ami a Slovnaftot is érinti.

 

 hirdetes_810x300  

Pletser szerint a MOL rengeteget tett az elmúlt években azért, hogy finomítói elég rugalmasak legyenek kőolajfajták tekintetében. Szerinte jóval nagyobb dilemmát jelent a olaj biztosításának kérdése abban az esetben, ha politikai vagy katonai okokból megszűnne az ellátás Ukrajna felől.

 

Mint mondta, a fő feladat az lenne, hogy az urálihoz hasonló olajkeveréket kellene előállítani más (nem orosz) kőolajtípusokból, és ezt ráadásul alternatív útvonalon el kell juttatni az olajfinomítókba.

 

Az alternatív útvonal pedig az Adria-kőolajvezetéket jelenti, ami Horvátországból, Omišalj városából indul és halad Magyarország irányába.

 

„A Molnak erre van terve, sőt én azt látom, gőzerővel dolgoznak a megoldáson. A terv az az, hogy nem orosz olajat vesznek a mediterrán térségbe, behajózzák Omišaljba, elviszik a százhalombattai finomítóhoz. Ott nagy kőolajtároló egységeket és egy kőolajkeverő üzemet alakítanak ki, ami az uráli kőolajhoz hasonló keveréket állít elő. Ezzel látják majd el a százhalombattai finomítót illetve a pozsonyi finomítót”

 

mondta Pletser, hozzátéve, hogy az sem kizárt, hogy a lengyel PKN tulajdonában lévő egyik cseh finomítót is elláthatnák ezzel az új keverékkel.

 

Pletser azt is elmondta, hogy az új keverékhez szükséges nem orosz kőolaj beszerzése nyilvánvalóan nagyobb feladat lesz, mint eddig volt (mikor csak az oroszokkal kellett megállapodni). Ettől függetlenül az ilyen típusú üzletkötés nem újdonság Európában.

 

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.