Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

Idén másodszor is kifizetik a 13. nyugdíjat az arra jogosult nyugdíjasoknak. Az év végi nyugdíj-kiegészítés azonban alacsonyabb lesz, az eredeti 13. nyugdíj összegének 70 százaléka. A parlament kedden jóváhagyta a 13. nyugdíjjal kapcsolatos törvénymódosítást, melyet gyorsított eljárásban tárgyalt meg.  A javaslatot mind a 139 jelenlevő képviselő támogatta.

 

Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter nagyra értékelte, hogy valamennyi jelenlevő képviselő megszavazta a javaslatot. Szerinte ez annak a jele, hogy igazságos nyugdíj-kiegészítést javasoltak.

 

„Igazságos olyan értelemben, hogy szociális intézkedésnek tekintjük, és a legmagasabb támogatást azok a nyugdíjasok kapják, akiknek a legalacsonyabb a nyugdíja”

 

 hirdetes_300x300  

– mondta Krajniak.

 

A tárca kiemelte, hogy idén januárban 1,3%-kal emelkedtek a nyugdíjak, júliusban pedig idő előtt megkapták a 13. nyugdíjat 50 és 300 euró közti összegben. Ezért a hagyományos időben, az év végén e módosítás nélkül már nem kaptak volna nyugdíj-kiegészítést.

 

Az eredeti javaslat szerint novemberben folyósították volna az újabb nyugdíj-kiegészítést, de a parlament egyetértett Miloš Svrček (Sme rodina) módosító javaslatával, így a másodszor kifizetésre kerülő 13. nyugdíjat decemberben kapják meg az arra jogosultak.

 

A 13. nyugdíj-kiegészítés ismételt kifizetése 207,6 millió eurójába kerül az államkasszának.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!