Nyitókép: Getty Images

 

Amennyiben az árak a jelenlegi szinten maradnak az év végéig, akkor idén 14%-kal lesz drágább a decemberi vásárlás.

 

„Bár még október van, az ember észre sem veszi, és elérkezik az ajándékvásárlás időszaka. A nagy sietségben és a vásárlás szükségességében olyan döntések születnek, amelyeket később megbánunk. Az egyik ilyen az eladósodás”

 

– figyelmeztetett Pavel Škriniar, a Swiss Life Select befektetési elemzője.

 

 hirdetes_300x300  

Az elemző szerint az adósság olyan helyzetben kockázatos, amikor a tartozásból olyan eszközt vásárolunk, amelynek értéke idővel csökken, mások számára már a vásárlás után nincs értéke, illetve nem elérhető, mivel valaki más kapta ajándékba.

 

 „Az adósságok két típusra oszthatók, jóra és rosszra. Egy jó adóssággal az ember azt biztosítja magának, amiből a törlesztéséhez elegendő bevétel áll rendelkezésére, vagy aminek az értéke mindig magasabb lesz, mint az adósság egyenlege”

 

– folytatta az elemző.

 

Szerinte jó adósságra példa a lakásvásárlásra felvett jelzálog, de az is, amivel befektetési célú ingatlant vásárolnak. Škriniar szerint a fogyasztási hitel is jó adósság, amivel az ember autót vesz, aminek köszönhetően el tud menni dolgozni vagy meglátogatni az ügyfelet.

 

„Minden más adósság rossz adósság“

 

– véli az elemző.

 

Szerinte rossz adósság például egy másik tartozás következő részletének kifizetésére felvett kölcsön, fogyasztási cikk vagy élmény vásárlása. Rossz adósság lehet a jelzáloghitel is, ha olyan ingatlant vásárolnak, amely nem az alapvető emberi szükségletek kielégítését szolgálja, vagy nem befektetési lehetőségként szolgál.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.