Nyitókép forrása: körkép.sk

 

Az energiaválság és az infláció ellenére Szlovákiában szeptemberben tovább csökkent a nyilvántartott állástalanok aránya. A munkaügyi hivatalok adatai szerint országos szinten 6,06 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta. Nagyjából eddig tart a jó hír. A szeptemberi adatok ugyanis nem tartalmazzák az októberre és novemberre bejelentett tömeges elbocsátások adatait. Egyébiránt pedig a déli járások összesített munkanélküliségi rátája jócskán le van szakadva az országos átlagtól.

 

Felvidéki munkanélküliség terén négy adatot szoktunk összehasonlítani:

  • Az országos állástalanság 6,06 százalék;
  • a 16 magyarlakta járásban Pozsonnyal és Kassával kiegészülve 6,08 százalékos a munkanélküliség;
  • a 16 magyarlakta járás, valamint Pozsony és Kassa nélkül számolt északi országrész állástalansága 6,05 százalék. 
  • A negyedik adat azonban jelentősen eltér az eddigiektől: a 16 magyarlakta járásra számolt munkanélküliség 7,35 százalékos, vagyis 1,29 százalékponttal magasabb, mint az országos átlag. 

 

Vagyis a déli járások, különösen a keleti magyarlakta járások leszakadtak az ország többi részéről.

 

A trendet még korai kutatni. Azt látni, hogy augusztushoz képest Szlovákia 79 járásából 24-ben nőtt a nyilvántartott munkanélküliség, köztük a Komáromi, Rimaszombati, Nagykürtösi, Kassa környéki, Rozsnyói és Tőketerebesi járásokban.

 

Országos szinten a legrosszabb helyzetben a Rimaszombati járás van, csaknem 19 százalékos állástalansággal. Szeptemberben pedig a Nagyszombati járásban nőtt a leginkább a munkanélküliek aránya.

 

Forrás: Körkép, adatok: ÚPSVaR

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!