Nyitókép: SITA/Marián Peiger, www.socpoist.sk – koláž voFinanciach.sk.

 

A Szociális Biztosító közzétette honlapján a szülői nyugdíjjal kapcsolatos nyomtatványt. A nyomtatvány a Szociális Biztosító 2021-ben biztosított ügyfeleinek szól, akik a következő évben annak a személynek szeretnék utalni a szülői nyugdíjat, akinek a gondjára voltak bízva.

 

A nyomtatvány azoknak az ügyfeleknek is szól, akik nem akarják, hogy a Szociális Biztosító a járulékuk egy részét szüleiknek utalják.

 

A szülői nyugdíj nem befolyásolja a gyermek járulékainak összegét, illetve a jövőbeli nyugdíjának összegét.

 hirdetes_300x300  

 

A Szociális Biztosító az öregségi nyugdíjban, a nyugdíjkorhatár elérése után folyósított rokkantsági nyugdíjban és a nyugdíjkorhatár betöltése után folyósított szolgálati nyugdíjban részesülőnek ítéli oda a szülői nyugdíjat.

 

A szülői nyugdíjat a biztosított vér szerinti szülője vagy örökbefogadója kapja, kérelem vagy nyilatkozat benyújtása nélkül. A szülői nyugdíjra való jogosultság legkorábban 2023. január 1-jétől lép hatályba.

 

Aki „helyettes szülőnek” kíván járulékot fizetni vagy nem szeretné, hogy a járulékot a szüleinek utalják, annak szándékát be kell jelentenie a Szociális Biztosítónál. Ezt a Természetes személy nyilatkozata a szülői nyugdíjjogosultság céljából (Vyhlásenie fyzickej osoby na účely nároku na rodičovský dôchodok) nyomtatványon keresztül teheti meg.

 

Ezt a nyomtatványt 2023. február 28-ig személyesen a Szociális Biztosító fiókjában adhatja le, vagy elküldheti postai úton, miközben az ügyfél aláírását a nyilatkozaton közjegyző vagy az anyakönyvi hivatal hitelesíti, ezenkívül a nyomtatványt általálos beadványként is benyújthatja a slovensko.sk portálon keresztül.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!