Nyitókép: Getty Images

 

Az EU-ban a nők átlagosan 14 százalékkal kevesebbet keresnek óránként, mint a férfiak. Ez majdnem kéthavi fizetésnek felel meg. Az Európai Bizottság ezért november 10-ét szimbolikus napnak tartja, hogy felhívja a figyelmet arra, Európában a nők átlagosan még mindig kevesebbet keresnek, mint a férfiak.

 

Veronika Yörümez, az Amerikai Kereskedelmi Kamara szlovákiai kirendeltségének munkatársa a továbbiakban arról számol be, hogy ha ugyanebban az ütemben folytatjuk, akkor az ENSZ számításai szerint 257 évbe telik a bérszakadék megszüntetése.

 

Yörümez szerint a férfiak is kulcsszerepet játszanak a nők egyenlő bérezésének támogatásában.

 hirdetes_300x300  

 

„Egyrészt azért, mert továbbra is ők töltik be a vezetői és menedzseri pozíciók többségét, és döntenek a karrier növekedéséről, illetve a nőket támogató partnerek, férjek, kollégák és apák pozíciójáról is“

 

– tette hozzá.

 

Yörümez felhívta a figyelmet az összevont önkormányzati és megyei választások eredményére is. Állítása szerint a nők a közéletben is alulreprezentáltak, hiszen a megyei képviselő-testületekben 17 százalék körüli a nők aránya, a községi és városi polgármesterek között 26 százalék, a községi és városi képviselők körében pedig 28 százalék.

 

 „Az adatok azt mutatják, hogy nem elég a jogi akadályok felszámolása. Amennyiben a döntéshozatali folyamat legmagasabb szintjein is kiegyensúlyozott képviseletet akarunk elérni a nők körében, akkor elengedhetetlen az aktív támogatásuk”

 

– tette hozzá Yörümez.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!