Az egyéni vállalkozók társadalombiztosítási járuléka januártól meghaladja a 200 eurót - Körkép.sk
Gazdaság

Az egyéni vállalkozók társadalombiztosítási járuléka januártól meghaladja a 200 eurót

A minimális 187,78 eurós összeget utoljára ez év decemberére fizetik be, mégpedig legkésőbb jövő év január 9-ig.

Nyitókép: Getty Images

 

A jövő év elejétől havi 12,94 euróval 200,72 euróra emelkedik az egyéni vállalkozók (SZČO) minimális társadalombiztosítási járuléka.

 

Az egyéni vállalkozók a társadalombiztosítás minimális biztosítási díját 187,78 euró összegben utoljára ez év decemberére fizetik be, mégpedig legkésőbb jövő év január 9-ig. Viszont a januári társadalombiztosítási járulékot – amit legkésőbb február 8-ig kell befizetni – már 200,72 euró összegben kell befizetni a Szociális Biztosítónak.

 

A társadalombiztosítási járulék emelése nemcsak azokra az egyéni vállalkozókra vonatkozik, akik minimális társadalombiztosítási járulékot fizetnek a biztosítónak, hanem azokra is, akiknek a havi járuléka 200,72 eurónál alacsonyabb.

 

Ezért ha egy egyéni vállalkozó jelenleg 195 eurót fizet a Szociális Biztosítónak, akkor jövő év január 1-jétől az új minimális alapból fogja fizeti a biztosítási díjat, ami 200,72 euró.

 

Értesítés postai úton vagy az elektronikus fiókba

 

A magasabb minimális társadalombiztosítási járulékot az egyéni vállalkozók először a jövő év januári hónapjáért fogják fizetni, mégpedig legkésőbb február 8-ig. Utoljára pedig a decemberi hónapért legkésőbb 2024. január 8-ig fizetik be a magasabb járulékot.

 

„Az egyéni vállalkozók 2023 januárjában postai úton vagy az elektronikus fiókjukba (e-schránka) kapják meg az értesítést a járulék magasabb összegéről“ – tájékoztatott a Szociális Biztosító.

 

Az egyéni vállalkozók lehetséges legalacsonyabb társadalombiztosítási járulékát azért emelik 2023-ban, mert a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala szerint az átlagos bruttó bér Szlovákiában 2021-ben 6,8 százalékkal 1 211 euróra nőtt az előző év azonos időszakához képest.

 

Az egyéni vállalkozók járulékfizetési minimummegállapítási alapja a munkavállalók bruttó átlagkeresetének alakulásához kötődik, ezért jövő év január elejétől azt is 6,8%-kal felfelé módosítják, a jelenlegi 566,50 euróról 605,50 euróra.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket