Nyitókép forrása: pixabay.com

 

A nominális átlagbér már az 1300 eurót ostromolja, ám az infláció miatt reálértéken ez 4 százalékkal gyengébb fizetést jelent – derül ki a Szlovák Statisztikai Hivatal friss adataiból.

 

Az átlagbér ugyan 9,6 százalékkal emelkedett 2022 harmadik negyedévében, a 13,6 százalékos infláció ezt teljes egészében felemésztette, így végül az átlagos reálbérek 4 százakkal estek vissza a tavaly ilyenkor mért reálbérekhez képest. A reálbérek már az előző negyedévben is 4,5 százalékkal csökkentek.

 

A nominális bérek minden ágazatban emelkedtek, de egyikben sem eléggé az infláció ellensúlyozásához. A legsúlyosabb reálbércsökkenést (8-9 százalékosat) az ingatlanpiaci ágazatban, az adminisztratív szolgáltatások területén, a bányászatban dolgozók szenvedték el.

 

 hirdetes_300x300  

A legkisebb (alig fél százalékos) reálbércsökkenés a művészeti, szórakoztatóipari és szabadidő ágazatban dolgozók könyvelték el, méghozzá az oktatási szektorban dolgozó közalkalmazottaknak járó bérkiegészítések miatt.

 

A vendéglátás továbbra is a legrosszabban fizetett ágazat, a Statisztikai Hivatal által figyelt 19 szektorból – ráadásul ezen a területen erősen gyengült a reálbér is.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!