Nyitókép forrása: PXhere.com

 

Az EU tagállamai pénteken hosszú tárgyalások után megállapodtak abban, hogy 60 dollár hordónkénti áron maximálják a tengeren szállított orosz olaj árát. Lesz tehát olajársapka, más kérdés, hogy jelent-e bármi a hétköznapi ügyletmenetre. A Bloomberg szerint ugyanis az orosz Urals keverékkel 50 dolláros áron kereskednek.

 

Az utolsó tiltakozó, aki még próbált szigorúbb ársapkát kialkudni az EU-ban, Lengyelország volt.

 

A megállapodás értelmében az uniós tagállamok megtagadják a biztosítási és pénzügyi szolgáltatások nyújtását azon hajók cégeitől, amelyek orosz olaj szállítását bonyolítják, abban az esetben, ha a szállított olaj hordónkénti ára magasabb 60 dollárnál.

 

 hirdetes_300x300  

Az ársapka-rendszert kéthavonta felülbírálják.

 

Vannak olyan meglátások, miszerint az oroszok minden 20 dollár feletti áron már nyereséget termelnek, mások szerint 30-40 dolláros ársapkára lett volna szükség az orosz hadigépezet megbénításához.

 

Ugyanúgy pénteken a Bloomberg arról írt, hogy az európai döntés összhangban lesz a G7-ek olajárspka-döntésével, ami pedig azt jelenti, hogy a G7-ek azt akarják, hogy tovább áramoljon az orosz olaj. 

 

Az oroszok korábban azzal fenyegetőztek, hogy az olajársapkát elfogadó országoknak nem fognak szállítani. Csütörtökön azonban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter finomított a retorikán, és kijelentette, hogy a felső árplafon nagysága lényegtelen, Oroszország minden partnerével maga állapodik meg.

 

Körkép.sk, Politico, Bloomberg

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.