Nyitókép: Thinkstock

 

Az idei karácsony sokkal drágább lesz, mint a tavalyi. A 365.bank elemzése szerint a karácsonyi bevásárlás a megszokottnál jóval többe fog kerülni.

 

A ruhák és a cipők átlagosan 7 százalékkal drágábbak, mint tavaly. Egy női szoknyáért, pulóverért vagy blézerért mindössze 4 százalékkal, télikabátért, kabátért, blúzért és nadrágért viszont 9–11 százalékkal többet adunk, mint tavaly.

 

A férfi pulóverek és farmerek 4 százalékkal, a nadrágok, ingek, kabátok és öltönyök 8–11 százalékkal drágábbak. Hasonló a helyzet a gyermekruhák áraival is. A bőrcipők, csizmák és sportcipők szintén 4–8 százalékkal drágultak – tájékoztatott Jana Glasová, a 365.bank elemzője.

 hirdetes_300x300  

 

A laptopok és az okosórák olcsóbbak lettek

 

A chipválság és a járvány okozta nagy kereslet már tavaly is felfelé lökte az elektronikai cikkek árait. A legtöbb termék ára tehát már a tavalyi év során is jelentősen megemelkedett, így a mostani áremelkedés nem is olyan feltűnő.

 

A Statisztikai Hivatal a legnagyobb, akár 20 százalékos növekedést a digitális fényképezőgépeknél jegyezte fel, az okostelefonok ára 16 százalékkal drágult, a táblagépekért 8 százalékkal, a LED-tévékért pedig mindössze 2 százalékkal fizetünk többet. Ezzel szemben a laptopok 3 százalékkal, az okosórák pedig akár 11 százalékkal olcsóbbak.

 

Elektromos tűzhelyért, mosógépért, vasalóért, konyhai robotgépért, kávéfőzőért 5–8 százalékkal, elektromos vízforralókért, gyümölcscentrifugákért vagy hűtőszekrényekért akár 12–15 százalékkal fizethetünk többet.

 

Az élelmiszerek árlistája

 

A koronavírus-járvány idején a kerékpárok hiánycikké váltak, idén 12 százalékkal többe kerülnek, mint tavaly. A legkisebbek esetében 3–11 százalékkal drágultak a plüssjátékok, babák, építőkockák, társasjátékok és labdák.

 

Októberben az élelmiszerek ára éves szinten 26 százalékkal nőtt. A statisztikák ugyan még nem ismertek, de karácsony előtt még növekedés várható. A karácsonyi ételvásárlás idén átlagosan negyedével kerül többe, mint tavaly. A Statisztikai Hivatal által létrehozott árlista szerint a növényi olaj és a kristálycukor áll az első helyen, amelyek ára 70 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest. 60 százalékkal drágult a búzaliszt és a margarin.

 

A porcukor, a paradicsom, a tojás, a félzsíros tej, a vaj, a kemény Eidam sajt, a csirke és a fehér kifli ára 40 százalékkal emelkedett.

 

15 százalékos infláció

 

A tejtermékek ára 30 százalékkal, a csirkemell 37 százalékkal, a marhahús 27–37 százalékkal, a sertéshús ára 25–33 százalékkal drágult.

 

A zöldségeken és gyümölcsökön belül a paradicsomért fizetünk a legtöbbet, ez 47 százalékkal több, ezt követi az uborka 39 százalékkal, a banán 37 százalékkal, a citrom és a narancs 23 százalékkal.

 

A burgonya ára 37, a tojás 42 százalékkal drágult. A pontyárak a statisztikákból nem ismertek, de a halfilé és a fagyasztott hal 5 százalékkal drágult.

 

A karácsonyi káposztaleves is drágább lesz idén, ugyanis a kolbász 27, a savanyú káposzta 18 százalékkal drágult. A Szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint az infláció közel 15 százalékot ért el októberben, ami az elmúlt 20 év legmagasabb növekedését jelenti.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!